La restauració de la campana Maria, la tercera, de la parròquia de Sant Martí de València

Diuen els antics i tenen raó que cal fer almoina de manera privada, per evitar una recompensa de fanfàrria, ací en la terra. Així, Jesús diu (Mt 6,2-4) que quan feu almoina, no cal anunciar-ho a toc de trompeta (diríem en aquest cas a toc de campana) sinó que la mà dreta no sàpiga allò que fa la mà esquerra. Estem totalment d'acord, en allò que fa a les relacions personals, individuals. Però de vegades cal compartir també les accions d'un grup, d'una comunitat, per entendre millor les seues accions, la seua filosofia vital.

Els CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA no ens limitem, com és sabut, a tocar les campanes de la Catedral, la qual cosa ens ocupa i ens alegra uns quants dies a l'any. També ens agrada compartir, de la manera més seriosa i tècnica possible, allò que fem, sobre tot a través de la pàgina campaners.com (que per cert l'any que ve complirà, si Déu vol, vint anys: alguna cosa haurem de fer). Tocar, compartir, divulgar, són tres de les quatre potes de la nostra cadira. Però hi ha una quarta, i és col·laborar, econòmicament, en les restauracions de les campanes.

Vinc a dir-ho, per què tots els treballs de restauració de les campanes de la Catedral han sigut finançats indirectament o directa per nosaltres. I quan dic indirectament no més vull dir que hem gestionat que una institució o un altra (Generalitat Valenciana, Ajuntament de València, Fundació "La Llum de les Imatges", Fundació "Pere Compte") subvencione les actuacions, una volta autoritzades pel Capítol de la Catedral (legítim propietari) i per la Generalitat Valenciana (segons la Llei del Patrimoni Cultural Valencià actualment vigent)

Però la nostra actuació no s'ha limitat a finançar treballs en la Catedral: també hem finançat, en aquests casos directament entre altres, el rellotge del Col·legi del Patriarca (els nostres orígens!) ... i la campana Maria de la parròquia de Sant Martí de València. Tota aquesta introducció, per tant, per parlar d'aquesta campana.

En els anys 90 es va substituir la truja de ferro i el motor continu de la campana, instal·lat pels ROSES trenta anys abans, per una truja de fusta de BARBERÍ, instal·lada per INDUSTRIAS MANCLÚS. En aquell moment no hi havia encara fabricació local de truges de fusta, i s'havia de recórrer a empreses de fusteria de fora de la Comunitat Valenciana. Per les limitacions pressupostàries, mai es va dotar de mecanisme per al toc automàtic, i nosaltres la vam tocar tan sols un parell de vegades, ja que degut a la falta de manteniment no era fàcil ni segur de tocar-la.

I quan va passar aquella exposició del patrimoni eclesial valencià dins de la "Llum de les Imatges", es va restaurar aquest campanar, així com el de Sant Esteve, i es va aconseguir, després de no poques lluites, que també es restauraren les campanes. En el projecte inicial, renovaven les instal·lacions elèctriques, pintaven de nou les truges de ferro i res més.

Però quan arribàren a Sant Martí, en el pressupost només estava inclòs... canviar les truges metàl·liques per altres de fusta i mecanitzar el conjunt. Ara bé, això suposava que la present campana s'anava a quedar amb la truja vella i obsoleta de fusta, front a les altres. Així és que els CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA es vam decidir i ho vam assumir econòmicament nosaltres. Quant va costar? Què importa: no era qüestió de no parlar d'allò que es fa? Però també és de veres que quan un grup actua, ha de contar-ho, per que es puga comprendre la seua activitat. Així és que la Maria, la que cau al carrer de Sant Vicent, és un poc nostra, ja que nosaltres vam subvencionar la seua última restauració.

CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (17-04-2015)

  • Parròquia de Sant Martí Bisbe i Sant Antoni Abad - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • BARBERÍ (OLOT) : Inventari de campanes
  • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • INDUSTRIAS MANCLÚS (RAFELBUNYOL) : Intervencions
  • ROSES ATZENETA (ATZENETA D'ALBAIDA) : Inventari de campanes
  • ROSES ATZENETA (ATZENETA D'ALBAIDA) : Intervencions
  • Restauració de campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 80 Visitants: 80 Usuaris: 0