Un exalumne de la Universitat impulsa la creació de la primera societat europea de campaners


Les campanes sonaran més fort que mai a Europa. La música d’aquest instrument mil·lenari serà impulsada a través de la plataforma associativa Europe is Ringing, creada per l’exestudiant de la Universitat Eliseo Martínez Roig (Paiporta, 1987). L’objectiu d’aquest jove valencià és la posada en comú de la cultura històrica de l’art musical campaner. “La finalitat és donar-nos a conéixer entre els campaners d’Europa, ja que no hi ha cap associació d’aquest tipus. Hi ha un buit que és necessari omplir amb un grup de caràcter professional i així administrar polítiques de gestió comunes i en definitiva compartir experiències i continuar aprenent”, explica Eliseo.

La idea de la creació va tindre lloc durant una estada de pràctiques internacionals a Brussel·les. El fort lligam que sempre va tindre Eliseo Martínez Roig amb el corrent campaner valencià li va impedir desprendre’s de la seua passió. Els seus estudis, enfocats a la gestió de la cultura entre països, el van portar a idear el projecte i gestionar el domini en internet perquè la plataforma tinguera visibilitat en línia, i va ser aleshores quan va rebre una trucada: una reunió a la ciutat italiana de Ferrara amb experts per a la creació d’una xarxa de museus o centres d’interpretació del patrimoni campaner a Europa. “Per a posar a funcionar això era necessari comptar amb el que jo estava duent a terme. Ara estem treballant en el web perquè tot vaja com correspon”, explica. Només cal imaginar un espai comú europeu on es puguen conéixer els voltejos o els repics de campanes dels diversos països que mantenen la tradició musical campanera. A més del manteniment d’aquesta en moltes localitats que poden perdre, per falta de personal, el moviment de les campanes.

Eliseo Martínez va estudiar el Màster en Patrimoni Cultural a la Universitat de València, després d’acabar els seus estudis de Filologia Anglesa. Per a ell, el fet que hi haja frescor en la transmissió de dades i d’informació sobre la cultura campanera resulta fonamental. En un primer moment, l’imaginari col·lectiu pot unir en una escena típica un home major tocant les campanes en un context purament religiós. Però la mitjana d’edat de l’investigador actual sobre campanes és molt jove.

La mera suposició que poguera ser alguna cosa freturosa de futur, Eliseo l’atribueix a la gran cultura del so musical que hi ha al territori valencià. “A València tenim bandes, pirotècnia i campanes. Una de cada dues campanes que es fonen es ven a València. El fet que la gent jove s’unisca a aquest moviment és un exemple de com d’associatius que som. No ho veiem ja amb la malenconia del passat, s’ha convertit en una afició fonamentada en la passió”, explica Eliseo. En definitiva, construir el present a través de les campanes, moltes d’elles d’un passat centenari. Una bona imatge és la combinació de campanes medievals, partitures barroques i gent jove que s’hi interessa, un fet que el campaner veu com un exemple de “la música del segle xxi”.

Una passió que ve de xicotet

“Pots moure un moble i trobar un dibuix antic, de quan eres xicotet, en el qual hi ha campanes”. Amb aquesta frase, Eliseo ens transporta a la seua època de xiquet. L’interés que va despertar en ell el món de les campanes l’ha portat a la creació d’Europe is Ringing, però abans has de passar pel campanar, lloc del qual afirma l’investigador que “quan puges, ja no tornes a baixar”.

El seu futur com a gestor de patrimoni expert en tradició campanera passa per un doctorat europeu que d’ací a un temps espera fer realitat a la Universitat de València. “És una resposta a una part acadèmica que a voltes es dóna com a innecessària però que realment no ho és. Un model de gestió, de restauració i de conservació que ha sigut fruit del treball dels campaners. I això cal deixar-ho ací. Si les campanes desapareixen, almenys hi haurà un treball sobre la seua tradició, que reflectiria el que va ser per a nosaltres”, afirma Eliseo.

CHENOVART, Jorge
InfoUniversitat (15-04-2015)
  • PAIPORTA: Campanes, campaners i tocs
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • MARTÍNEZ ROIG, ELISEU (PAIPORTA) : Investigador, escriptor, compositor
  • MARTÍNEZ ROIG, ELISEU (PAIPORTA) : Tocs i altres activitats
  • Campaners: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © InfoUniversitat (2015)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 93 Visitants: 93 Usuaris: 0