Campaners de la Catedral de València

Una grua col·locarà demà les cinc campanes de la parròquia de Toixa(*) després de la seua restauració

Una grua de grans dimensions començarà demà, la instal·lació de les cinc campanes del segle XVIII de la parròquia de la localitat valenciana de Toixa, als Serrans, que han sigut restaurades amb motiu de la tradicional "festa gran" que se celebra cada lustre en honor de la seua patrona, la Puríssima, i es desenvoluparà enguany del 12 al 21 d'agost, segons han informat fonts de l'Arquebisbat a través d'Avan.

L'arquebisbe de València, Agustín García-Gasco, beneirà diumenge que ve les campanes durant la missa que presidirà a les 19.30 hores a la parròquia i beneirà també la restauració del terra de l'ermita de la Puríssima, erigida al segle XVIII, que ha sigut rehabilitada "per a eliminar les humitats", segons ha informat el rector Francisco José Furió.

Així mateix, García-Gasco, ha precisat que el finançament de la restauració del terra, per un import de més de 18.000 euros, ha estat possible gràcies a les ajuda dels feligresos i la Diputació de València.

Les cinc campanes d'entre 30 i 1.300 quilos de pes, "amenaçaven l'estructura de la torre a causa de la seua incorrecta instal·lació i sistemes arcaics", segons han indicat les mateixes fonts. I han afegit que la intervenció ha inclòs la substitució dels jous de ferro de les campanes per altres de fusta, així com els motors de tracció contínua per altres electrònics, "que respecten els tocs tradicionals".

D'igual forma, la restauració ha permés salvaguardar els bronzes de les campanes "que, encara que es conserven en bon estat, es podien vore afectats pels sistemes de motor antics". El cost de la restauració de les campanes, que apuja a 29.986 euros, ha estat finançat per els feligresos i la Conselleria de Cultura.

El prelat beneirà, igualment, les camines noves de fusta que han finançat els fidels sobre les quals la imatge de la patrona eixirà de nou de l'ermita, per primera vegada després de cinc anys, el pròxim 12 d'agost.

(*) Suposada traducció forçada de Tuéjar.

EUROPA PRESS
"SAÓ: Sistema d'ajuda a la lectura en veu alta del valencià" (26/07/2005)
  • Parroquia de Nuestra Señora de los Ángeles - TUÉJAR: Campanes, campaners i tocs
  • TUÉJAR: Campanes, campaners i tocs
  • Campanes (epigrafia, descripció): Bibliografia
  • Restauració de campanes: Bibliografia

    Versió completa

  • Campaners de la Catedral de València - 20-01-2022 - campanerscatedralvalencia@gmail.com