Campaners de la Catedral de València

El campanar és del poble

El Bisbat de Tortosa inscriu al seu favor la torre campanar i des de l'equip de govern adverteixen que és de titularitat municipal

El campanar és del poble - Autor: COSCOLLANO, Alícia
El campanar és del poble - Autor: COSCOLLANO, Alícia

El campanar de Benicarló s'ha convertit en el protagonista d'una polèmica entre Església i Ajuntament que podria rubricar l’argument d’una pel·lícula de Berlanga, però que no ha fet cap tipus de gràcia al consistori benicarlando. El conflicte ha sorgit perquè tant l'estament eclesiàstic com el municipal ho reclamen com a part dels seus béns patrimonials. Segons informava ahir l'alcaldessa Xaro Miralles, el diferents parers respecte al campanar van començar ja en l'inici de legislatura, però es feia ahir públic a causa de les filtracions que giren al voltant d'un tema que constitueix la primera discrepància seriosa entre l'església i el consistori benicarlando. I tot per culpa de la titularitat d'un edific que constitueix part irrenunciable del perfil històric de la ciutat, i que es converteix en centre de l'advertiment llançat per part de Miralles, “l'alcaldia ha de vetllar pel patrimoni de tots els benicarlandos”.

El conflicte, que ja està en mans dels serveis jurídics del consistori, s'ha generat a partir dels canvis que s'han introduït en l'antiga Llei Hipotecària, que atorgava fins ara uns privilegis a l'Església, ja que permetia matricular béns a través d'una simple certificació cadastral. Una Llei Hipotecària que ara s'ha modificat, just el dia 25 del mes de juny d'aquest any 2015 amb publicació de la llei en el BOE, butlletí que acull els canvis que suposa aquesta reforma. Amb anterioritat al mes de juny, i com explicava Miralles, ja conscients que la Llei Hipotecària anava a sofrir una transformació, l'Església va registrar molts dels béns que fins avui no tenia registrats.

El problema es va generar quan el Registre de la Propietat de Benicarló va remetre a l'Ajuntament, també en el mes de juny, un edicte mitjançant el qual es comunicava que el Bisbat de Tortosa havia inscrit al seu favor el campanar.

Malgrat aquesta inscripció, Miralles recordava que les últimes restauracions que es van realitzar a l'històric edifici a càrrec de la Llum de les Imatges, el campanar no va ser inclòs, ja que es va considerar que no era propietat de l'Església, “de fet l'ajuntament posseeix un projecte de reforma del campanar en una primera fase de 75 000 euros, perquè s'havia iniciat ja un expedient per a la seva reforma”.

L'arribada de l'edicte va suposar, com afirmava ahir l'alcaldessa, una reunió entre el secretari de l'Ajuntament, la tècnic de Patrimoni i la registradora de la Propietat, qui va traslladar que si era cert que el campanar no formava part d'aquella certificació cadastral, s'havia de sol·licitar un altre nombre de registre per poder inscriure-ho a nom de l'Ajuntament.

El vicari general, el benicarlando mossèn José Luis Arín, ratifica que el campanar pertany a l'Església des de temps immemorial, una afrimació que causava sorpresa entre l'equip de govrn. En aquest sentit, Miralles informava que s'està recopilant la informació necessaria i que es va a procedir a signar el decret per iniciar un procediment via civil, “serà el jutge el que determinarà de qui és la propietat del campanar”.

COSCOLLANO, Alícia

La Calamanda (13-11-2015)

  • Parròquia de Sant Bartomeu - BENICARLÓ: Campanes, campaners i tocs
  • BENICARLÓ: Campanes, campaners i tocs
  • Propietat campanars i campanes: Bibliografia

    Versió completa

  • Campaners de la Catedral de València - 27-01-2022 - campanerscatedralvalencia@gmail.com