Campaners de la Catedral de València

L’Ajuntament de Benicarló emprendrà accions judicials per al reconeixement de la titularitat municipal del campanar

L’Ajuntament de Benicarló emprendrà accions judicials per al reconeixement de la titularitat municipal del campanar - Autor: 3x4.INFO
L’Ajuntament de Benicarló emprendrà accions judicials per al reconeixement de la titularitat municipal del campanar - Autor: 3x4.INFO

L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, ha anunciat que l’Ajuntament acudirà a la via judicial per a aconseguir el reconeixement de la titularitat municipal del campanar, després que saber que el Bisbat de Tortosa s’ha inscrit l’immoble al seu favor. Tot i l’intent d’arribar amb un acord, el Bisbat ha desestimat la possibilitat de corregir l’error en el certificat cadastral, segons el qual l’església i el campanar formarien part del mateix immoble. Miralles, amb el suport de la Junta de Portaveus, ha explicat que «a pesar que a Benicarló tots sabem que el campanar és de propietat municipal, ens hem trobat amb la sorpresa que l’església se l’ha inscrit al seu nom».

«La meua obligació, com a alcaldessa -ha assegurat Miralles-, és vetllar pel patrimoni de tots els benicarlandos, i així ho faré. Tenim documentació que acredita que el campanar és municipal, paguem totes les despeses de llum, hem assumit les despeses del canvi en el mecanisme dels tocs de les campanyes, assumim també l’assegurança de l’edifici… Fins i tot tenim un projecte de 175.000 euros per reformar-lo». «Ja hem posat el tema en mans dels advocats i el següent pas serà iniciar la via judicial, per tal que siga un jutge qui determine la titularitat».

L’inici de la polèmica

La polèmica va començar a principis de juny, va arribar a l’Ajuntament un edicte del Registre de la Propietat notificant que el Bisbat de Tortosa s’havia inscrit al seu favor una finca amb un certificat cadastral on s’incloïa l’església de Sant Bartomeu i també el campanar. Segons el gràfic que s’adjuntava en el certificat, el campanar apareix unit a l’església (a pesar que en la realitat església i campanar estan separats), amb la qual cosa s’impedeix que l’Ajuntament se’l puga immatricular com a finca independent.

Segons ha explicat l’alcaldessa, «tot i que en un principi pareixia que el conflicte es podia resoldre amb una carta del Bisbat assumint l’error, en la comunicació que va enviar el Bisbat, datada del 19 d’octubre, s’assegura que no estan d’acord amb el procediment i que el campanar pertany a l’església des de temps immemorials com a part inseparable del temple. I, per tant, consideren que la propietat del campanar és del bisbat»

L’alcaldessa ha conclòs la compareixença assegurant que «tot això no canvia la relació que l’Ajuntament té amb l’església, però nosaltres farem tot el que podrem per defensar fins al final el patrimoni dels benicarlandos i benicarlandes».

3x4.INFO

3x4.info (13-11-2015)

  • Parròquia de Sant Bartomeu - BENICARLÓ: Campanes, campaners i tocs
  • BENICARLÓ: Campanes, campaners i tocs
  • Propietat campanars i campanes: Bibliografia

    Versió completa

  • Campaners de la Catedral de València - 27-01-2022 - campanerscatedralvalencia@gmail.com