Resolució a toc de campana

L'establiment hoteler afectat diu que no es quedarà de braços plegats

El Bisbat tornarà a fer repicar les campanes de la catedral de nit quan rebi el decret de l'alcalde

El campanar de la catedral, al fons, sobre les façanes d'edificis a la riba de l'Onyar, en una imatge d'ahir al matí - Autor: TRILLAS, J.
El campanar de la catedral, al fons, sobre les façanes d'edificis a la riba de l'Onyar, en una imatge d'ahir al matí - Autor: TRILLAS, J.

L'últim capítol sobre el repic de les campanes de la catedral de Girona encara està per escriure, tot i que en els propers dies tornaran a tocar. L'alcalde, Albert Ballesta (CiU), signarà amb tota probabilitat avui el decret segons el qual requerirà al capítol de la catedral que les campanes tornin a sonar de nit. Tot i aquesta decisió, que el consistori va fer pública dimarts a la nit, l'hotel Històric, que va denunciar que el so afectava el descans dels seus clients i que perjudicava el negoci, té clar que no es quedarà de braços plegats, malgrat que ahir va declinar fer declaracions públiques. Fonts d'aquest establiment, que ahir no van voler fer valoracions, van dir que es pronunciarien més endavant.

La solució no és definitiva perquè deixa oberta la porta judicial

L'Ajuntament, en un primer moment i després d'una llarga negociació entre les parts, havia donat la raó a l'establiment hoteler basant-se en l'ordenança de sorolls a la via pública, i en comprovar que les campanes superaven els decibels permesos durant la franja nocturna. Això va fer que es requerís al capítol que deixessin de tocar a la nit, el qual finalment ho va fer efectiu el passat 6 de gener de tres quarts de 12 de la nit a les 7 del matí. El decret que ara signarà l'alcalde s'empara en la llei de culte de la Generalitat del 2009, que en un apartat de l'article 17 deixa clar que “queden excloses de les condicions de protecció acústica les campanes ubicades en els centres de culte”.

Amb aquesta decisió, doncs, l'Ajuntament complau els veïns, per un costat, i el mateix Bisbat, per l'altre. El consistori i el capítol són conscients que amb la decisió que tornin a repicar les campanes de la seu a la nit la polèmica pot acabar judicialitzant-se.

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, va explicar fa uns dies que el Bisbat va acceptar a contracor un acord entre les parts perquè la gran majoria de casos de denúncies de veïns o establiments pel repic de les campanes a la nit havien estat sempre favorables als denunciants.

Hores i quarts

El Bisbat espera el decret d'alcaldia per restituir el so de les campanes i té intenció d'acatar-lo de manera “immediata”. Segons el Bisbat, la intenció és que tornin a sonar com sempre, amb les hores i els quarts, però, matisa, “s'està a l'expectativa del que resolgui l'Ajuntament”. “Ens agradaria restituir el so complet, però si, per exemple, l'Ajuntament ens requereix que només toquin les hores i no els quarts, ho farem.”

L'alcalde va comunicar la decisió a representants dels veïns en una curta reunió, que va tenir lloc dimarts al vespre, assenyalant que s'havia trobat una via jurídica per fer realitat les seves demandes.

En una assemblea extraordinària de l'associació de veïns del Barri Vell, van acordar dimecres passat demanar a l'Ajuntament que modifiqui l'ordenança de so pel que fa a excloure el campanar de la catedral i demanar al govern de la Generalitat que modifiqui la llei de patrimoni perquè quedin exclosos de manera clara i específica els campanars declarats bé cultural d'interès nacional (BCIN), com és el cas del de la catedral de Girona.

Tres campanars que no toquen de nit, a Girona

Els campanars de Girona no toquen tots de nit i, en alguns casos, ha estat precisament arran de les queixes o reivindicacions dels veïns que s'ha arribat a un acord amb la parròquia. Aquest, per exemple, és el cas del de la parròquia de Palau-sacosta, que no toca d'1 a 8 hores. Altres campanars tampoc toquen de nit, com és el cas del de Sant Narcís (12 a 8) o el de Sant Salvador d'Horta (12 a 8). Són només tres exemples en els quals no hi ha intervingut el Bisbat, perquè aquesta és una decisió que, en primera instància, és competència del rector. La lectura que ara fa l'Ajuntament de Girona, en el sentit d'autoritzar al capítol que tornin a tocar les campanes de la catedral acollint-se a la llei de culte, podria obrir la porta a aprofitar aquesta norma del 2009 per fer-la extensiva a d'altres parròquies, ja sigui de Girona o de la mateixa diòcesi, però no és ni serà el cas. Fonts del Bisbat de Girona van voler deixar clar ahir que la decisió només afectarà la catedral pel seu “alt valor simbòlic” i “arran de la polèmica que s'ha generat entre els veïns, que s'han mostrat contraris a la decisió. Des del Bisbat es té per norma només entrar a fer de mitjancer en cas de conflicte i sempre en el supòsit que no hi hagi acord entre les parts, en aquest cas una parròquia –el capítol pel que fa a la catedral– i els veïns. L'exemple més clar és el de la parròquia de Palau-sacosta. El 1998, i amb el canvi de rector, es va passar a tocar les hores, a banda dels tocs religiosos, però un acord amb els veïns va silenciar les campanes de nit i sense polèmica.

TRILLAS, J.; VILÀ, D.

El Punt (18-02-2016)

  • Catedral basílica de Santa Maria - GIRONA: Campanes, campaners i tocs
  • GIRONA: Campanes, campaners i tocs
  • Soroll i denúncies: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © El Punt (2016)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 18-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 40 Visitants: 40 Usuaris: 0