Clausurades les visites al campanar de la catedral

Normativa

El capítol de la catedral de Girona va tancar l'1 de gener passat la possibilitat que el campanar sigui visitat en no adequar-se a la normativa de seguretat

Una foto del 1968 - Autor: AJUNTAMENT DE GIRONA. CRDI (Narcís SANS PRATS)
Una foto del 1968 - Autor: AJUNTAMENT DE GIRONA. CRDI (Narcís SANS PRATS)

El capítol de la catedral de Girona va optar definitivament per tancar l'1 de gener passat la possibilitat que el campanar pugui ser visitat perquè no compleix les normatives de seguretat. Aquesta decisió, però, no només afecta el campanar, sinó també les terrasses de la catedral.

Fonts del Bisbat de Girona van explicar ahir que el campanar, declarat bé cultural d'interès nacional (BCIN), en cap cas presenta cap tipus de problema estructural, sinó que el que s'ha fet és donar compliment a la normativa i evitar qualsevol tipus de possible reclamació. D'aquesta manera, algunes visites que es podien fer o programar al campanar en ocasions especials, ara no es podran dur a terme fins que aquest és condicioni per als visitants.

Ara mateix només el personal autoritzat, en aquest cas per temes de manteniment, pot accedir-hi. A la pràctica, aquesta decisió és una conseqüència que l'assegurança de responsabilitat cobreixi les persones que hi hagin de treballar. En el supòsit que alguna persona externa volgués accedir-hi, caldria comunicar-ho a l'asseguradora per donar-li cobertura.

Fonts del capítol han explicat que, de tota manera, les tasques de manteniment són molt menors i residuals, perquè el repic de les campanes està totalment tecnificat. Un ordinador, situat en una petita habitació de la catedral, que alhora serveix de magatzem, és la central des d'on es controlen els repics de les campanes. Ara mateix, i fins que no arribi la notificació de l'Ajuntament, només toquen de dia –vegeu la peça adjunta.

Un projecte previst


El campanar ahir - Foto: LLADÓ, Manuel / EL PUNT AVUI

La catedral és un dels monuments més visitats de la ciutat. Precisament per tot això, i malgrat la inversió que s'hauria de fer, s'està treballant per impulsar l'actuació per fer que el campanar sigui visitable així com les terrasses. Des del Bisbat, però, no és dóna una data concreta per fer les obres i només es confirma que s'està treballant en aquest sentit.

L'obra del campanar de la catedral de Girona la va iniciar Joan Balcells, que era mestre major d'obra, el 1580, però no va ser fins ben entrat el segle XVIII que es va acordar la seva construcció, amb una planta vuitavada d'estil neoclàssic –l'octògon irregular que té avui–. La torre fa uns 67 metres d'alçària i sobresurt de la cornisa que corona la façana; sosté en la cúpula un àngel de bronze que fa de penell i que representa l'arcàngel sant Miquel, que es va reposar el 1968.

67
metres és l'alçària que fa el campanar de la catedral, construït a partir del 1580 i de planta octogonal
7
campanes repiquen a la catedral, si bé en total n'hi ha vuit, amb noms com ara Beneta, Capitular i Assumpta

El Bisbat continua esperant la notificació de Ballesta

L'alcalde de Girona, Albert Ballesta, va signar el 18 de febrer passat el decret de requeriment perquè el capítol de la catedral de Girona restableixi, tan bon punt rebi la notificació, el repic de campanes durant la nit. Des del Bisbat de Girona i el capítol de la catedral s'està diàriament a l'expectativa i ja està tot a punt per restablir els repics. Ara bé, com que no se sap a què autoritza el decret de l'alcalde, no es té clar quins tons seran els que finalment sonaran: si només les hores o també els quarts. Des del 6 de gener passat les campanes de la catedral no toquen de nit des de tres quarts de dotze fins a les set del matí arran de les queixes d'un establiment hoteler en denunciar que no complien l'ordenança de soroll a la via pública. Finalment, el Bisbat va claudicar per no arribar a judici, en ser conscient que en la majoria de casos semblants la justícia ha resolt a favor del denunciant.

La solució va arribar quan Albert Ballesta va anunciar que, emparats per la llei de culte del 2009, on en un articulat es diu que “queden excloses de les condicions de protecció acústica les campanes ubicades en els centres de culte”, demanarien que tornessin a tocar en horari nocturn i retornar legalment la normalitat. Amb aquesta decisió l' equip de govern complau els veïns, per un costat, i el mateix Bisbat, per l'altre. El consistori i el capítol, de tota manera, són conscients que amb la decisió que tornin a repicar les campanes de la seu a la nit la polèmica pot acabar judicialitzant-se.

TRILLAS, Joan

El Punt (00-00-1968)

  • Catedral basílica de Santa Maria - GIRONA: Campanes, campaners i tocs
  • GIRONA: Campanes, campaners i tocs
  • Protecció legal de campanars i campanes: Bibliografia
  • Soroll i denúncies: Bibliografia
  • Visites als campanars: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © El Punt (1968)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 16-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 32 Visitants: 31 Usuaris: 1 - francesc