Les campanes Misericòrdia i Sant Pau recuperen la mobilitat i són ventades després de més de 25 anys

Ventant les campanes - Autor: Campaners de Reus
Ventant les campanes - Autor: Campaners de Reus

Com mana la tradició, l'anada a Completes del dia 28 i la professó del dia de Sant Pere són acompanyades pel Toc General, que consisteix en ventar alhora totes les campanes del campanar.

Des de la recuperació dels tocs, l'any 2000, quan els agrupaments escoltes MontsantCim i Misericòrdia assumirem la tasca de campaners, les campanes tan sols es podien repicar, immòbils, i calia fer un repic que simulés el moviment.

L'any 2011, arran d'una reparació necessària, es canvià el jou i disposà la campana de Sant Bernat (dels gegants) per poder ser ventada.

Fa uns dies una empresa especialitzada, a càrrec de l'àrea de cultura de l'Ajuntament, ha fet una adaptació per a poder ventar les dues campanes litúrgiques, del 5è pis: la de Misericòrdia i la de Sant Pau.

Abans de la guerra el campanar comptava amb quatre campanes de caràcter litúrgic al 5è pis i les dues civils al 6è pis. Les primeres fóren destruïdes i passada la guerra, a principis dels anys 40 s'instal·laren les 2 campanes actuals, amb els seus corresponents jous de fusta tradicionals.

L'any 1983 els jous tradicionals van ser substituïts pels actuals jous de ferro i una mecanització amb motor de volteig continu, impedint els tocs tradicionals i fent voltar la campana en comptes de ventar, fet que afegia un toc automatitzat no tradicional al nostre país.

En la restauració del campanar l'any 1990 aquestes dues campanes es fixaren a la paret i quedaren immòbils, fins aquesta festa major en que han recuperat la mobilitat i han sigut ventades.

Hi ha dues maneres d'obtenir el so d’una campana: a batallades o aixecant-la. La primera es fa efectiva mitjançant la tracció rítmica (repic) d’una corda lligada al batall. En aquest cas la campana roman immòbil i tan sols es mou el batall.

La segona pretén aconseguir, mitjançant l’acció sobre la palanca que es troba fixada en un dels braços, oscil·lacions de cursa progressiva; aquest fet s’anomena ventar la campana i propicia forts impactes del batall, amb el consegüent augment de la intensitat del so resultant. L’esmentat moviment oscil·lant aconsegueix que la campana romangui amb el cos boca per amunt i la tremuja o jou a sota. Aquesta posició també s’anomena posar la campana a seure o a seny. La modalitat de ventar la campana és el toc tradicional català més significatiu.

Objectius de futur

La recuperació de la mobilitat de les dues campanes s'ha fet de forma provisional. Poden ventar, però el so continua sent diferent al tradicional, i la forma i velocitat de ventar tampoc són correctes, ja que cal canviar els jous per recuperar els tradicionals de fusta i alhora establir l'alçada de l'eix de rotació per sobre de la corona de la campana per aconseguir una correcta oscil·lació del batall.

De fet, el jou de fusta que tingué la campana de Misericòrdia fins l'any 1983 encara està a terra al costat de la campana, podent ser contemplat per tothom qui visita el campanar.

I no ens podem oblidar de la joia de la corona de les campanes reusenques: la Petra Clàudia, que conserva gairebé tota la seva estructura original i que simplement necessita un sanejament de tot el conjunt per a poder ser ventada, ja que per les seves dimensions i col·locació requereix de molta més complexitat. A partir d'ara, aquesta és la única campana que els Campaners de Reus no podem fer moure, de moment.

Per tot plegat, caldrà estudiar conjuntament amb totes les parts i institucions implicades el sistema de finançament, i possiblement caldrà estudiar algun tipus de campanya ciutadana per a poder-ho tirar endavant.

Els tocs tradicionals recuperats.

Els Campaners de Reus recuperem els tocs relacionats amb la festa major i Corpus: el Toc de Festa, amb un repic de les dues campanes civils, i el Toc General.

L'any passat es recuperà el Toc de pa-i-nous, de difunts, per la diada de Tots Sants.

També es fan alguns tocs extraordinaris per ocasions especials, amb un toc nou de caràcter reivindicatiu.

A partir d'aquí, estem estudiant altres possibles tocs per a poder recuperar. També estem estudiant la possible implicació d'alguns dels grups d'infants i joves d'ambdós agrupaments escoltes, per a fer extensiva aquesta tasca al conjunt de les dues entitats i alhora permetre als més petits gaudir i conèixer les campanes.

Campaners de Reus
Campaners de Reus (30-06-2016)
  • Església Prioral de Sant Pere - REUS: Campanes, campaners i tocs
  • REUS: Campanes, campaners i tocs
  • CAMPANERS DE REUS (REUS) : Tocs i altres activitats
  • Reparació de campanes: Bibliografia
  • Tocs manuals de campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de Reus (2016)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 91 Visitants: 90 Usuaris: 1 - francesc