Joan Ribó proposa diàleg per a baixar el so de les campanes

Molèsties pel soroll

L'alcalde assegura que hi ha fórmules tècniques perquè el «soroll» se situe per davall dels 55 decibels permesos per l'ordenança

«A mi les campanes em pareixen encantadores», afirma

Comprensió amb les esglésies que fan sonar les seues campanes en la ciutat i comprensió cap als veïns que denuncien les seues molèsties. És a dir, respecte davant dos postures ara enfrontades, però que segons l'alcalde de València, Joan Ribó, pot resoldre's asseient-se a negociar. L'objectiu ha de ser mantindre la tradició rebaixant el so per davall dels 55 decibels que marca la llei, alguna cosa que tècnicament «és possible».

Durant la seua visita a l'anelle ciclista, l'alcalde es va referir a les queixes dels veïns pel soroll de les campanes a Ciutat Vella, concretament en la parròquia de Sant Nicolau, i la decisió de l'ajuntament de prohibir el seu tañido mentre no es rebaixe el so.

Segons Ribó, «tenim unes lleis sobre contaminació acústica que va fer el PP i quan una emissió està per damunt del que permet la llei, estem obligats a complir-la». «Al meu m'encanta escoltar a la nit les campanes del Micalet, a mi m'encanta, però cal buscar una eixida, perquè hem d'entendre que hi ha veïns que han presentat una denúncia, que han anat al Síndic de Greuges i que nosaltres hem de prendre decisions».

Al seu juí, per tant, «cal fer tot el que siga possible» per a mantindre el toc de campanes mantenint el so dins dels límits màxims permesos, cosa que, segons va dir, és perfectament possible.

Segons Ribó, «hi ha sistemes elèctrics que si es baixa la intensitat de les bobines, es pot baixar el so». I també «es pot baixar la massa del martell que toca la campana i així podrem baixar la intensitat del so per davall del límit permès dels 55 decibels».

Solució de consens

L'alcalde va assegurar estar disposat a treballar en una solució de consens, «però els que toquen les campanes, el capellà de Sant Nicolau, etc., han d'entendre que si es presenta una denúncia i el Síndic de Greuges ens obliga a actuar, hem d'actuar».

«Però insistim, totes les solucions que puguem trobar perquè es complisca la llei i es puguen tocar les campanes d'una forma normal, a nosaltres ens pareixen perfectes. Al meu les campanes em pareixen encantadores, perquè crec que ajuden molt el funcionament de la ciutat», va dir Ribó.

La màxima autoritat municipal va explicar també que la llei contempla l'excepció d'aquelles campanes que són Bien de Interés Cultural (BIC), com és el cas del Micalet, per açò creu que la solució «més fàcil és una solució tècnica per a baixar l'impuls del martell, o la massa del martell, o esmorteir amb alguna funda el martell. Hi ha solucions i els campaners amb els quals hem estat parlant diuen que és possible». Ribó va reiterar que la llei cal complir-la i que n'hi ha prou amb la denúncia d'un veí perquè actuen en conseqüència.

PARRILLA, José

Levante - El Mercantil Valenciano (02-02-2017)

  • Parròquia de Sant Pere Màrtir i Sant Nicolau Bisbe - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • Soroll i denúncies: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Levante - El Mercantil Valenciano (2017)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 78 Visitants: 78 Usuaris: 0