L'Ajuntament de València ordena fer callar diverses campanes d'esglésies de la ciutat


La polèmica està servida, campanes sí, o campanes no. En l'última setmana el debat s'ha instal·lat en diversos barris de la ciutat de València i amenaça amb estendre's a gran part de l'opinió pública. La qüestió no és nova, ja en altres ocasions alguns ajuntaments de llarg a llarg d'Espanya han pres decisions similars, no obstant açò, és la primera vegada que es pren una decisió d'este calat en la capital valenciana. De moment, l'executiu local ha demanat a la Parròquia de Sant Nicolás, que data del segle XIII, una de les més concorregudes de València, per fidels i turistes, que deixe de tocar les seues campanes fins que es puguen realitzar els mesuraments que determinen si el so de les seues campanes està sobrepassant els límits establits en lleis i ordenances municipals sobre contaminació acústica.

El desencadenant, podria haver sigut una denúncia d'algun veí o veïna de l'església, no obstant açò, el rector de Sant Nicolás va assegurar en un debat televisiu que, en contra de l'argument que les campanyes incomplixen la normativa acústica local, 'la contaminació és ideològica '. L'Ajuntament per la seua banda, a través de la titular municipal de medi ambient, Pilar Soriano, va assegurar que la solució, en cas que finalment es determine que les campanes sí incomplixen la normativa sobre contaminació acústica, seria relativament senzilla i bastaria amb instal·lar un amortidor en les campanes, a fi d'evitar que produïren tant soroll.

Però no solament s'ha generat polèmica a l'entorn de la famosa 'capella Sixtina valenciana', en referència a la parròquia de Sant Nicolás, i és que, altres esglésies de la ciutat com Els Santos Juanes, Escolapis o el Convent de San José de la Muntanya, totes elles situades en barris que suporten una forta contaminació acústica en hores nocturnes a causa de l'acumulació de bars i persones en el carrer, també han rebut la notificació de l'Ajuntament que dirigix Joan Ribó perquè cessen, almenys de manera temporal, l'activitat sonora de les seues campanes. Actualment la normativa municipal impedix que les campanes sonen a més de 60 decibels durant el dia i al fet que ho facen a més de 35 durant la nit, alguna cosa que ja han deixat de fer, des de fa anys, diverses esglésies i campanars de la ciutat, conscients de les molèsties que poden ocasionar les campanes a segons quines hores de la nit. De moment, el conflicte no s'ha estès a altres barris de la ciutat, però podria fer-ho vist l'efecte que les denúncies veïnals generen fins que els tècnics puguen actuar.

En este sentit, des de Ciutadans, a través del seu portaveu municipal Fernando Giner, es va demanar a Ribó consensuar i intervenir entre els veïns que puguen veure's afectats pel toc de les campanes i les pròpies parròquies.

La polèmica arriba just enmig de la moció aprovada per l'executiu local (Compromís, PSPV i València en Comú), d'una moció de l'últim grup perquè la ciutat inste al Govern d'Espanya a cobrar l'IBI als edificis de l'Església Catòlica, actualment exclosos de la tributació d'este impost, de la mateixa manera que els edificis dedicats al culte d'altres confessions. Així mateix, la moció demanava un nou acord de relacions entre l'Estat i la Santa Seu i limitar la participació de l'Ajuntament en actes religiosos, excepte els quals tinguen rellevància cultural, açò és, principalment, els actes relacionats amb la festa de les Falles.

RAGA, Fran

El Periòdic.com (30-01-2017)

  • Escola Pia - Parròquia de Sant Josep de Calasanz - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • Església de Sant Josep de la Muntanya - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels del Cabanyal - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • Parròquia de Sant Joan del Mercat - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • Parròquia de Sant Pere Màrtir i Sant Nicolau Bisbe - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • Soroll i denúncies: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © El Periòdic.com (2017)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 80 Visitants: 79 Usuaris: 1 - servidor