Campaners de la Catedral de València

El Senat aprova la proposta de Compromís de declarar BIC el toc tradicional de campanes

Carles Mulet valora “el revulsiu que suposarà aquesta mesura per intervenir, racionalitzar i pacificar els conflictes i debats entre el que és soroll i patrimoni cultural”

El Senat aprova la proposta de Compromís de declarar BIC el toc tradicional de campanes - Autor: COALICIÓ COMPROMÍS - SENAT
El Senat aprova la proposta de Compromís de declarar BIC el toc tradicional de campanes - Autor: COALICIÓ COMPROMÍS - SENAT

Els diferents grups amb representació a la Comissió de Cultura del Senat han aprovat una esmena transaccional a la iniciativa de Compromís amb l’objectiu de convertir el toc de campanes a Bé d’Interès Cultural Immaterial.

Així la Comissió de Cultura, amb els vots dels grups popular, socialista, Units Podem-A Comú Podem-A Marea, Esquerra Republicana i grups basc i Mixt s’insta el Govern a:

1- Iniciar d’ofici, en compliment de la Llei 10/2015, el procediment regulat per la declaració de “El toc tradicional de campanes Bé d’Interès Cultural Immaterial”, (tant en les seues diferents modalitats com la seua acomodació als horaris tradicionals), registrant en la Secretària de Cultura la sol·licitud d’inici d’expedient de Declaració d’Manifestació representativa de Patrimoni Cultural Immaterial.

2- Proposar al Consell del Patrimoni Històric Espanyol l’elaboració i aprovació d’un Pla Estatal sobre protecció de campanes i campanars, supervisada per una comissió d’experts creada per a tal fi.

3- Començar totes les actuacions al costat les CCAA i amb la participació de l’Administració local a través de la FEMP, a fi de declarar aquelles campanes i campanars que meresquen tal catalogació, com a Béns d’Interès Cultural.

El senador Carles Mulet, promotor de la iniciativa ha agraït als grups seua disposició i aportacions “el que constata l’existència d’una problemàtica estesa i real en pobles i ciutats, ja que en l’actualitat la Llei del soroll s’imposa sobre el patrimoni sonor , el que acaba afectant els campaners, al patrimoni, als tocs i característiques de cada poble, autonomia i país“. El senador ha agrait l’ajuda i col·laboració dels Campaners de la Catedral de València i Els Campaners d’Albaida en la consecució d’aquest històric acord cultural.

El 2018 és l’any Europeu del Patrimoni Cultural, hi ha una iniciativa de l’Associació per a la Defensa del Patrimoni Cultural, Hispania Nostra, de l’associació europea de defensa del patrimoni cultural, Europa Nostra (presidida per Placido Domingo) del Museu Internacional del Toc Manual de campanes, MitMac (Museu Internacional del Toc Manual de campanes d’Albaida) i dels Campaners d’Albaida perquè, totes les campanes d’Europa que es fan sonar manualment, toquen per inaugurar l’Any Europeu del Patrimoni Cultural.

El Senat aprova la proposta de Compromís de declarar BIC el toc tradicional de campanes - Autor: COALICIÓ COMPROMÍS - SENAT
El Senat aprova la proposta de Compromís de declarar BIC el toc tradicional de campanes - Autor: COALICIÓ COMPROMÍS - SENAT

Mulet ha afegit que “el toc manual de campanes fa més Europa, tots els anys a iniciativa dels campaners italians el 10 de desembre Dia Internacional dels Drets Humans, les campanes d’Europa es fan sonar a les mans dels campaners per reivindicar aquest dia i els seus objectius“.

Per a Compromís, els tocs de campanes són patrimoni i “han d’estar fora de la consideració de soroll, fent una normativa que regule, el seu ús basant-se en documents històrics de cada comunitat, regió, poble o ciutat, que regule la restauració de campanes, campanars i totes les seues instal·lacions basant-se que tot el conjunt forma l’instrument musical. Que fomente i ajude a la recuperació del toc manual de campanes a Espanya“, ha conclòs.

Una tradició en recuperació

El senador territorial valencià ha recordar com en els anys 60 i 70 els campaners van patir la major crisi de la història, amb la falsa modernitat, que electrificava les campanes i apartava als campaners. Amb això es perdia el gran patrimoni sonor d’Espanya i es simplificaven els tocs a criteri de les empreses de torn. Des de finals dels 80 hi ha un ressorgir a Espanya de Joves Campaners que lluiten per recuperar el toc manual de campanes, investigant, estudiant, inventariant, divulgant sobre la campanologia. El mateix fenomen de recuperació del toc manual de campanes s’està produint en molts països d’Europa.

Albaida és un exemple perquè no ha perdut mai el toc manual de campanes, vuit segles de toc ininterromput i diari, un exemple de transmissió oral del patrimoni immaterial de generació en generació.

A Albaida es realitzen anualment més de 3.200 tocs de campanes, amb absoluta normalitat, acceptació, estima i valoració per part de tota la població. Els tocs manuals de campanes d’Albaida van ser declarats Bé d’Interès Cultural Immaterial a l’any 2013 per la Generalitat Valenciana, al costat de les catedrals que van recuperar el toc manual, València, Castelló i Sogorb.

Albaida és exemple de protecció de tocs manuals, amb una exhaustiva ordenança municipal, que reconeix i protegeix aquest patrimoni immaterial. Les decisions polítiques a Albaida en temes relacionats amb les campanes i el toc manual sempre ha estat aprovats per consens de tots els partits polítics representats al consistori.

A Albaida s’està posant en marxa el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes, MitMac, que serà el primer museu del món dedicat al Toc Manual. Reconegut el 2015 per la Generalitat Valenciana com a museu de la Comunitat Valenciana.

COALICIÓ COMPROMÍS - SENAT

senat.compromis.net (12-06-2017)

 • Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - : Campanes, campaners i tocs
 • MitMac - Museu Internacional de Tocs Manuals de Campanes - ALBAIDA: Campanes, campaners i tocs
 • Campanar de la Vila - CASTELLÓ DE LA PLANA: Campanes, campaners i tocs
 • Catedral de la Asunción de Nuestra Señora - SEGORBE: Campanes, campaners i tocs
 • Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • ALBAIDA: Campanes, campaners i tocs
 • CASTELLÓ DE LA PLANA: Campanes, campaners i tocs
 • SEGORBE: Campanes, campaners i tocs
 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • CAMPANERS D'ALBAIDA (ALBAIDA) : Tocs i altres activitats
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
 • Protecció legal campanars i campanes: Bibliografia
 • Tocs manuals de campanes: Bibliografia

  Versió completa

 • Campaners de la Catedral de València - 24-01-2022 - campanerscatedralvalencia@gmail.com