El campanar romànic del pantà de Sau presenta una lleugera inclinació

Cinquanta anys després de la inauguració del pantà de Sau, el campanar romànic gairebé sempre visible de l’església de Sant Romà de Sau preocupa per una lleugera inclinació que ara ja es detecta amb una simple observació ocular. Un deteriorament que, de moment, no comporta un risc real o definitiu d’ensorrament, segons l’Agència Catalana de l’Aigua, però que s’ha d’avaluar tècnicament. Aquesta setmana desembassaran aigua cap al pantà de Susqueda per deixar-lo més al descobert i fer-ne una altra valoració.

Problemes d’estabilitat

Una de les icones més reconegudes del nivell de l’aigua als embassaments de Catalunya -el campanar del pantà de Sau- té problemes d’estabilitat. Des de fa un any s’ha detectat un petit desplaçament cap al vessant sud, però era pràcticament tan imperceptible que no s’hi havia donat importància. Amb la sequera i la consegüent baixada de nivell de l’aigua, el campanar ha quedat cada cop més al descobert, cosa que ha permès comprovar que s’està torçant. Els primers a adonar-se’n han estat els esportistes habituals del pantà. “Nosaltres naveguem en caiac per l’embassament pràcticament cada dia de l’any i d’ençà que a l’hivern van començar a baixar les aigües del nivell habitual que tenien per sobre, després d’aquests tres anys bons de pluja, ens vam començar a adonar que, a la zona, la barbacana, a la part més horitzontal, hi havia una petita inclinació, comparant-ho amb el nivell de l’aigua de l’embassament”, explica el director esportiu de l’Aquaterra Club, Marc Álvarez. Ara el desnivell s’ha començat a accentuar, continua, més “del que nosaltres pensàvem que era normal”.

Fa uns 15 anys, l’ajuntament ja va fer obres per consolidar l’estructura amb formigó. Però no ha estat fins fa uns des que la inclinació ha estat més evident. Joan Riera, alcalde de Vilanova de Sau, afirma que no va ser fins la setmana passada que ho van saber. “Dimarts vam baixar a comprovar-ho visualment i vam veure que sí, que tenia una petita inclinació, i el mateix divendres al matí vam baixar a comprovar-ho amb un plom”.

Sense perill per als usuaris de l’embassament

Ara haurà de ser l’Agència Catalana de l’Aigua -la propietària de l’embassament- qui prengui la decisió d’actuar-hi, tot i que de moment, i després d’una inspecció ocular, no hi ha vist cap problema, i no hi farà cap actuació fins que no ho comprovi de manera més tècnica.

L’Ajuntament de Vilanova de Sau, també s’ha posat en contacte amb els arqueòlegs que hi han treballat en anteriors ocasions, però fins després de les vacances, al setembre, no hi podran fer res. De tota manera, asseguren que no hi ha cap perill per a la població que faci ús de l’embassament.

VILANOVA DE SAU
InfoCat (27-08-2012)

  • Campanar de l'església vella de Sant Romà de Sau - VILANOVA DE SAU: Campanes, campaners i tocs
  • VILANOVA DE SAU: Campanes, campaners i tocs
  • Destruccions de campanars i campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © InfoCat (2012)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 78 Visitants: 78 Usuaris: 0