Campaners de la Catedral de València

Benitatxell repara el parallamps que des de fa 60 anys protegix el poble de les "colossals tempestats"

Benitatxell repara el parallamps que des de fa 60 anys protegix el poble de les
Benitatxell repara el parallamps que des de fa 60 anys protegix el poble de les "colossals tempestats" - Autor: A. P. F. / LEVANTE-EMV

A el Poble Nou de Benitatxell, hi ha una por inveterado als rajos, trons i centellas. El municipi corona una elevació. Està més prop del cel. I de les tempestats. La paüra als trons es va agusar quan en la matinada de l'11 d'abril de 1940 va caure en el poble un raig que va incendiar una casa i va destrossar la cúpula de l'església de Santa Maria Magdalena. Els historiadors van descriure aquella tempestat com a «colossal». A partir d'aleshores, els veïns tremolaven quan els rellamps esgarraven el cel. Van començar a moure's per a instal·lar un parallamps. Però no va ser fins als anys 60 quan van poder comprar-ho. Ho van adquirir les Mestresses de casa. «Féiem de tot: xocolatedes el dia de Sant Blai, rifas, veníem souvenirs... i la gent es va bolcar i vam poder comprar el parallamps», van rememorar ahir les veïnes Tonica Marqués i Maria Pastor Catalá; esta última era llavors la presidenta de les Mestresses de casa.

Eixe parallamps porta, per tant, protegint el poble de les tempestats des de fa 60 anys. Ja està per a reparar. L'ajuntament, de fet, ha contractat una empresa especialitzada perquè ho arregle. Durà a terme este treball, que costa uns 4.000 euros, el pròxim 5 de desembre.

Resulta curiós que el dia d'abans siga el de Santa Bárbara, protectora contra els rajos i les tempestats. Hi ha un refrany que diu: «Santa Bárbara beneïda, que porta el sol i el tro lleva». Una altra dita fa referència als poc previsores: «Només s'acorda de Santa Bárbara quan truena».

A el Poble Nou de Benitatxell, sí s'acorden del baluern i la destrucció dels trons. Per este motiu, a més de Santa Bárbara, s'encomanen al seu parallamps.

A. P. F.

Levante - El Mercantil Valenciano (11-11-2017)

  • Parròquia de Santa Maria Magdalena - POBLE NOU DE BENITATXELL: Campanes, campaners i tocs
  • POBLE NOU DE BENITATXELL: Campanes, campaners i tocs
  • Tronades i campanes: Bibliografia

    Versió completa

  • Campaners de la Catedral de València - 19-01-2022 - campanerscatedralvalencia@gmail.com