L’Olleria participarà en el projecte "Llancem les campanes al vol"

L’Olleria, a través de l’associació “Campaners d’Albaida” i a càrrec dels Campaners de la Vall Blanca (Atzeneta), participarà el proper 21 d’abril en el projecte “Llancem les campanes al vol“, dins de les celebracions de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, en què prop de 500 localitats Europees, participaran en l’esdeveniment, a la recerca de la seva declaració com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. El campanar de l’Església Parroquial Sta. Mª Magdalena serà l’escenari des del qual els “Campaners d’Albaida” realitzaran el volteig a partir de les 12:00 h i que durarà aproximadament uns 15 minuts.

Campaners d’Albaida, és una associació de campaners que mantenen de manera ininterrompuda el toc manual de campanes a Albaida des del segle XIII, fa 800 anys. Pertany a la Federació Valenciana de Campaners. El toc manual de campanes d’Albaida va ser declarat Bé d’Interès Cultural Immaterial el 2013.

Projecte “Llancem les campanes al vol”

Motivacions

El projecte considera que el toc manual de campanes constitueix un patrimoni immaterial valuosíssim per ser un llenguatge musical molt variat i ric, peculiar de cada localitat, regió i país formant part de la seva identitat; i per ser, a més, un llenguatge comú europeu exportat a tota Amèrica. Un llenguatge associat a les creences religioses i la societat civil que va sufragar, campanes i campanars i, les tocava per comunicar-se.

Considera que la música de les campanes és la més antiga d’Europa que conserva la sonoritat del moment en què la campana es va fondre. És l’únic instrument músic, format per la unitat del campanar i les campanes, que pot retrocedir a un passat comú i donar unitat al futur.

Considera que l’instrument, campanar, campanes, els seus diversos tocs, els llibres de registres i altres vestigis associats, han de ser estudiats i conservats.

Considera necessari estimular els inventaris i catàlegs sistemàtics dels instruments i l’inventari dels diferents repertoris dels seus registres sonors.

Objectius

El projecte pretén que les campanes d’Espanya i Europa siguin tocades amb les tècniques i costums immemorials de cada país o regió, a les mans dels campaners el 21 d’abril de 2018 a les 12.00 h. I que, en la mesura del possible, aquests tocs siguin penjats pels campaners de manera que es pugui seguir l’esdeveniment si pot ser a temps real; tenir un registre en diferit amb el qual es pugui elaborar un vídeo commemoratiu; començar un llistat-inventari dels participants amb els seus tocs, arrencada d’un Inventari més ampli.

El projecte pretén amb aquesta activitat cridar l’atenció sobre la preservació i valoració del toc de campanes manual i donar suport a una idea d’unitat cultural múltiple basada en un patrimoni cultural divers: immoble (campanar) moble (campanes) i immaterial (la seva preservació mitjançant el toc manual per campaners que interpretin les seves diferents llenguatges sonors).

Començament de l’Inventari de campaners i del Catàleg amb registres sonors

Hispania Nostra, el MitMac, a través del seu Centre Europeu d’Estudis sobre la campanologia, i Campaners d’Albaida pretenen la posada en valor i el començament de la conservació de campanars i campanes mitjançant un inventari amb les dades elementals i de referència, situant-lo en un mapa que abasti Espanya.

Pretén ampliar-ho als països d’Europa amb les dades de les federacions, grups i individus dels països europeus.

Pretén recollir i incloure en la mesura del possible els registres sonors, història i altres dades relacionades, conformant un incipient Catàleg a incloure en el registre de cada campanar.

Es pretén comptar amb la col·laboració dels campaners i carrillonistas, intentant que el seu treball, generalment voluntari, sigui reconegut i protegit i que, en figurar en una llista públic en un mapa, els faci visibles i els doni suport, protegint també d’aquesta manera els instruments.

Objectiu final: Patrimoni de la Humanitat

Es pretén que els tocs manuals de campanes siguin declarats per la UNESCO Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

ADMIN

Portal de L'Olleria (10-04-2018)

  • MitMac - Museu Internacional de Tocs Manuals de Campanes - ALBAIDA: Campanes, campaners i tocs
  • Parròquia de Santa Maria Magdalena - L'OLLERIA: Campanes, campaners i tocs
  • ALBAIDA: Campanes, campaners i tocs
  • L'OLLERIA: Campanes, campaners i tocs
  • COLLA DE CAMPANERS DE LA VALL BLANCA (L'OLLERIA) : Tocs i altres activitats
  • Any Europeu del Patrimoni Cultural: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Portal de L'Olleria (2018)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 18-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 59 Visitants: 57 Usuaris: 2 - francesc - alepuz