Mare de Déu de la Caritat (3) - Parròquia de la Mare de Déu de Gràcia - ALACANT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1001)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 48
Altura del bronze 41
Vora 5
Pes aproximat 64
FonedorPALLÉS, YSIDRO (BARCELONA)
Any fosa 1861
Descripció La campana, una de les primeres industrials, compta amb dos tipus d'inscripcions, unes foses amb la campana i altres atornillares, una tècnica poc habitual i que indica que es van afegir en el moment de donar la campana a la parròquia. Al terç trobem l'advocació de la campana atornillada: "VIRGEN DE LA CARIDAD", continua al mig amb la marca de fàbrica: "CONSTRUIDA / POR / YSIDRO PALLÉS / EN / BARCELONA" i bax l'any de fundició: "18 / 61". Finalment al mig peu, també atornillada, indica el nom del padrí i la data de benedicció: "PADRINO: D. ANTONIO·RAMOS·CARRATALA-AÑO 1962".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(06) "VIRGEN DE LA CARIDAD"
(2 cordons)
(cenefa amb motius ornamentals)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Mare de Déu amb Jesuset)
(06) (marca de fàbrica) "CONSTRUIDA / POR / YSIDRO PALLÉS / EN / BARCELONA" "18 / 61"
(09) (Sant Antoni de Pàdua)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(06) "PADRINO: D. ANTONIO·RAMOS·CARRATALA-AÑO 1962"
(3 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament
Truja Fusta VALVERDE
Estat original Desconeixem l'estat original de la campana, així com les seues funcions.
Estat anterior Estava instal·lada a la Sala de les Campanes, amb truja de ferro de la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida, sense mecanitzar.
Estat actual Es troba ubicada a la Sala de les Campanes, instal·lada amb truja de fusta. Compta amb motor d'impulsos, mentre que el batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat
Mecanismes de toc (03) motor d'impulsos
Intervencions Com hem indicat es tracta d'una campana industrial, fosa sense cap encàrrec, com era habitual en el fonedor. Desconeixem on va estar ubicada fins 1962, quan va ser donada a la parròquia. En aquest any és van afegir, atornillades les inscripcions. El seu padrí va ser D. Antonio Ramos Carratala i la casa Roses la va instal·lar amb truja de ferro. En 2003 va ser baixada de la torre per l'empresa Valverde, sent netejada per dins i fora i instal·lada amb truja de fusta. Es va mecanitzar amb motor d'impulsos.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-07-2014
21 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-02-2021
  Convertir a PDF