Santa Maria (2) - Parròquia de Santa Bàrbera - PILES - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 1009)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 81
Altura del bronze 62
Vora 10
Pes aproximat 308
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1969
Descripció La campana té una garlanda i una simple inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada: "SANTA MARIA". Al mig té un crucifix, un monograma de Maria i aquesta inscripció amb els noms del rector, l'alcalde, el poble i la data de fosa: "SE FUNDIO SIENDO CURA PARROCO / D. BENJAMIN OROVAY Y ALCALDE / D. BAUTISTA CARDONA / PILES MAYO DE 1969". També al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "SANTA MARIA"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals i religiosos)
Mig (M) (00) (crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "SE FUNDIO SIENDO CURA PARROCO / D. BENJAMIN OROVAY Y ALCALDE / D. BAUTISTA CARDONA / PILES MAYO DE 1969"
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(cordó)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta INDUSTRIAS MANCLÚS
Estat anterior Estava instal·lada a la mateixa finestra que té actualment amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i mecanitzada amb electromall i motor de vol continu. La instal·lació no reproduïa les formes tradicionals de tocar ni afavorien la conservació de la campana.
Estat actual L'estat de conservació és bo. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. També disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls (09) electromartell monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1968, possiblement pel trencament d'una més antiga, als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. La mateixa foneria va fabricar la truja de ferro i mecanitzà el seu funcionament amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Industrias Manclús la va restaurar entre els anys 2000 i 2001. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors

 • LLOP i BAYO, Francesc [Primera presa de dades] (02-02-1996)
 • OSA MILLÁN, Sergio (04-05-2019)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (17-11-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-02-2020
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 10-07-2020
  Convertir a PDF