Mare de Déu del Niño Perdido (3) - Parròquia de la Mare de Déu del Niño Perdido - LES ALQUERIES / ALQUERÍAS DEL NIÑO PERDIDO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 10183)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 81
Altura del bronze 63
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 308
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1967
Descripció La campana té, en primer lloc, una inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada: "NTRA SRA DEL NIÑO PERDIDO". Seguidament trobem al mig la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Al mig té una inscripció commemorativa amb els donants, el rector del moment, el poble i una text al·lusiu a la seua benedicció: "SUFRAGADA POR EL COMERCIO DE AGRIOS / DE ALQUERIAS, / SIENDO CURA PARROCO / D. JUAN MIRALLES PBRO, / BENDECIDA POR EL EXMO Y RDMO SR D. JOSE PONT Y GOL / ALQUERIAS DEL NIÑO PERDIDO 1 OCTUBRE 1967".

Al mig peu té una llarga relació de noms, segurament empreses i empresaris que ajudaren a pagar les despesses de fondre i mecanitzar la campana. El text és el següent: "JUAN PITARCH - ROQUE USO - BTA USO - VILODI - TARFI EXPORT - COOP COSECHEROS / SEC EXPORT S. JAIME Nº1 - SEC EXPORT S. JAIME Nº2 - USO PRADES - LUIS SANMIGUEL / PEDRO PALLESTER - PASCUAL NEBOT - CUVEMPO - BORRAS HNOS. HNOS. - MOLES BORT - VICENTE ARNAL"
Terç (T) (2 cordones)
(06) "NTRA SRA DEL NIÑO PERDIDO"
(2 cordones)
(garlanda amb motius religiosos)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (imatge de la Mare de Déu del Carme)
(06) "SUFRAGADA POR EL COMERCIO DE AGRIOS / DE ALQUERIAS, / SIENDO CURA PARROCO / D. JUAN MIRALLES PBRO, / BENDECIDA POR EL EXMO Y RDMO SR D. JOSE PONT Y GOL / ALQUERIAS DEL NIÑO PERDIDO 1 OCTUBRE 1967"
(09) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (3 cordons)
(06) "GARCIA BALLESTER S.L. VICTORIANO USO Y HNOS. JOSE IZQUIERDO"
(cordó)
(06) "JUAN PITARCH - ROQUE USO - BTA USO - VILODI - TARFI EXPORT - COOP COSECHEROS / SEC EXPORT S. JAIME Nº1 - SEC EXPORT S. JAIME Nº2 - USO PRADES - LUIS SANMIGUEL / PEDRO PALLESTER - PASCUAL NEBOT - CUVEMPO - BORRAS HNOS. HNOS. - MOLES BORT - VICENTE ARNAL"
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta INDUSTRIAS MANCLÚS
Estat anterior La campana tenia truja de ferro Manclús vella, amb motor continu, sistema de mig vol i electromall monofàsic. L'estat de conservació de la campana i la instal·lació era precari i feia necessària la seua restauració.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat, a més de separat de la batallera per un soquet.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (09) electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1967 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València amb altres dos campanes destinades a la mateixa torre. La foneria es va encarregar del procés complet de fabricació dels accessoris i instal·lació de la campana a la torre, així com de la mecanització. Es va beneir el dia 1 d'octubre durant un acte solemne presidit pel bisbe Josep Pont i Gol.

Industrias Manclús va portar a terme la restauració l'any 2010. La campana es baixà de la torre i després de netejar-la, canviaren la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va quedar mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • GÓMEZ, Francisco (INDUSTRIAS MANCLÚS S. C. V.) [Documentació de l'estat previ a la restauració] (07-07-2004)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (13-01-2017)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-09-2018
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 24-09-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 38 Visitants: 38 Usuaris: 0