Manuel (4) - Parròquia de la Mare de Déu del Niño Perdido - LES ALQUERIES / ALQUERÍAS DEL NIÑO PERDIDO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 10184)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 102
Altura del bronze 80
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 614
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1967
Descripció La campana té al terç una inscripció amb el seu nom: "MANUEL". Seguidament trobem al mig la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". També al mig té una llarga inscripció commemorativa: "SUFRAGADA POR D. MANUEL USO CAPELLA / Y SU ESPOSA Dª PILAR FERRERA VILALTA / A EN MEMORIA DE SUS PADRES / D. MANUEL USÓ MOLES Y Dª TERESA ANTONIA CAPELLA NEBOT / SIENDO PARROCO DE LA MISMA / D. JUAN MIRALLES VILARROIG / BENDECIDA POR EL EXMO Y RVDMO D. JOSE PONT Y GOL / ALQUERIAS DEL NIÑO PERDIDO 1 DE OCTUBRE DE 1.967". Aquesta indica el nom dels donants, la dedicació de la campana als pares d'un dels donants, el rector que estava a la parròquia en aquell moment i finalment té un text al·lusiu a la benedicció de la campana pel bisbe de Segorbe del moment i la data de benedicció. També apareix el nom del poble.
Terç (T) (3 cordons)
(06) "MANUEL"
(3 cordons)
(garlanda amb motius religiosos)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "SUFRAGADA POR D. MANUEL USO CAPELLA / Y SU ESPOSA Dª PILAR FERRERA VILALTA / A EN MEMORIA DE SUS PADRES / D. MANUEL USÓ MOLES Y Dª TERESA ANTONIA CAPELLA NEBOT / SIENDO PARROCO DE LA MISMA / D. JUAN MIRALLES VILARROIG / BENDECIDA POR EL EXMO Y RVDMO D. JOSE PONT Y GOL / ALQUERIAS DEL NIÑO PERDIDO-1 DE OCTUBRE DE 1.967"
(09) (imatge de la Mare de Déu del Pilar)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(cordó gruix)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta INDUSTRIAS MANCLÚS
Estat anterior La campana tenia truja de ferro Manclús vella, amb motor continu, sistema de mig vol i electromall monofàsic. L'estat de conservació de la campana i la instal·lació era precari i feia necessària la seua restauració.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat, a més de separat de la batallera per un soquet.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (06) motor d'impuls
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1967 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València amb altres dos campanes destinades a la mateixa torre. La foneria es va encarregar del procés complet de fabricació dels accessoris i instal·lació de la campana a la torre, així com de la mecanització. Es va beneir el dia 1 d'octubre durant un acte solemne presidit pel bisbe Josep Pont i Gol.

Industrias Manclús va portar a terme la restauració l'any 2010. La campana es baixà de la torre i després de netejar-la, canviaren la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va quedar mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • GÓMEZ, Francisco (INDUSTRIAS MANCLÚS S. C. V.) [Documentació de l'estat previ a la restauració] (07-07-2004)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (15-12-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (13-01-2017)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-09-2018
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 24-09-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 35 Visitants: 35 Usuaris: 0