Maria Dolors (2) - Parròquia de Sant Josep de Vilafranquesa - ALACANT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1040)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 66
Altura del bronze 57
Vora 7
Pes aproximat 166
FonedorLÓPEZ, FÉLIX
Any fosa 1803
Descripció La campana té dos cordons al terç. Seguidament hi ha quatre cordons al terç, també agrupats de dos en dos, entre els quals està aquesta inscripció: "MARIA DOLORES ORAPROИOBIS SEHIZO EL AИO I8Oℇ". Les paraules están separades per fragments d'una sanefa amb flors i la inscripció correctament seria: "MARIA DOLORES ORA PRO NOBIS AÑO 1803". La part en llatí es tradueix com "PREGA PER NOSALTRES" i cal interpretar-la com una invocació, procedent de les diverses lletanies, dirigida a la Mare de Déu dels Dolors. Al mig hi ha una creu de calvari, una imatge de la Mare de Déu dels Dolors i altra de Sant Antoni de Pàdua. Al mig peu hi ha quatre cordons i altres dos al peu. Entre aquests hi ha una inscripció amb el nom del fonedor: "FELIS LOPEZ M FCIT". Correctament seria: "FÉLIX LÓPEZ ME FECIT". La part en llatí es tradueix com: "EM FEU".
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"MARIA (sanefa amb flors) DOLORES (sanefa amb flors) ORAPROИOBIS (sanefa amb flors) SEHIZO (sanefa amb flors) EL AИO I8Oℇ"
(2 cordons)
Mig (M) (02) (Mare de Déu dels Dolors)
(06) (creu de calvari)
(10) (Sant Antoni de Pàdua)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(cordó)
(cordó)
Peu (cordó)
(06) "FELIS LOPEZ M FCIT"
(cordó)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro MANCLÚS vella
Estat anterior En 1995 el campanar era inaccessible - Vol prohibit pel mal estat, sols tocaven a martellades.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Al capçal de la truja hi ha unes peces per incrementar el pes de la truja. El batall està lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall
Intervencions Al voltant de la dècada dels anys 70 la foneria Manclús va canviar la truja de la campana per altra de ferro i la mecanitzaren.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. Igualment cal canviar el motor per un d'impuls i instal·lar la creu cap a l'exterior.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (26-07-1995)
 • FERRI ESPINOSA, Juan José (24-01-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (17-01-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-01-2021
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 24-05-2022
  Convertir a PDF