Maria Anna Bernarda, la Xicoteta (1) - Parròquia de Nostra Senyora de Gràcia - RUGAT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 10599)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 63
Altura del bronze 58
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 145
FonedorROSES, HIJOS DE L. (ALBAIDA)
Any fosa 1908
Descripció La campana té una garlanda al terç amb querubins i motius geomètrics. Seguidament trobem al mig una creu amb pedestal i una imatge de la Puríssima. També al mig disposa d'una inscripció amb les advocacions a les quals està dedicada la campana i la data de fosa: "MARIA ANA BERNARDA AÑO 1908".
Terç (T) (3 cordons)
(Garlanda amb querubins i motius geomètrics)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (Imatge de la Puríssima Concepció) / "MARIA ANA BERNARDA AÑO 1908"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava des de la mateixa sala de les campanes. Segurament es repicava per mitjà d'una corda al batall des dels peus del campanar.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta original restaurada.
Estat anterior L'estat de conservació de la campana era molt precari. Els rodaments estaven desfets i feien perillar l'estabilitat del conjunt. L'estat de la truja també era regular i propi del pas del temps i l'exposició de la fusta als agents atmosfèrics. L'electromall no colpejava al punt correcte.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Conserva la instal·lació tradicional restaurada amb la truja de fusta de perfil tradicional local i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat, dotat amb soquet i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions Va ser refosa l'any 1908. El nom dels autors que la va fondre no apareix a la campana, no obstant això, podria ser obra de Hijos de L. Roses per ser semblant a altres bronzes que varen fondre a Albaida a principis del segle XX. Durant els anys 90 del mateix segle es va mecanitzar amb electromall i motor d'impuls.

L'any 2019 va ser restaurada amb subvencions de la Diputació de València i aportacions dels feligresos de la parròquia. La campana es baixà del campanar per procedir l'inici dels treballs de restauració. La truja de fusta s'ha restaurat, així com la pròpia campana que s'ha netejat per dins i per fora. El dia 2 de desembre del mateix any torna restaurada a la seua ubicació després d'estar exposada el cap de setmana anterior a la parròquia. La mecanització es va renovar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una altra campana.
Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els toc manual

Autors de la documentació

  • MONTELL TORMO, Isaac (28-02-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-04-2020
21 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 46 Visitants: 46 Usuaris: 0