Gracia Maria, la Gran (2) - Parròquia de Nostra Senyora de Gràcia - RUGAT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 10600)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 70.5
Altura del bronze 66
Vora 8
Pes aproximat 203
FonedorROSES, HIJOS DE L. (ALBAIDA)
Any fosa 1913
Descripció La campana té una xicoteta creu amb pedestal i la següent inscripció, situada entre dos triangles decorats: "GRACI MARIA RE FUNDIDA EN 1913". Aquesta indica l'advocació a la qual està dedicada i la data de refosa.
Terç (T) (cordó)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (triangle decorat) "GRACI MARIA RE FUNDIDA EN 1913" (triangle decorat)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava des de la mateixa sala de les campanes. Segurament es repicava per mitjà d'una corda al batall des dels peus del campanar.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta antiga restaurada.
Estat anterior L'estat de conservació de la campana era molt precari. Els rodaments estaven desfets i feien perillar l'estabilitat del conjunt. L'estat de la truja també era regular i propi del pas del temps i l'exposició de la fusta als agents atmosfèrics. Per altra banda tenia un sistema de fixació rígida del batall que el va acabar trencant i feia temps que la campana no es voltejava.

Per altra banda, estava mecanitzada amb motor d'impuls i un electromall que havia causat un important desgast a un costat del mig peu. A un lateral es conservava l'antiga maça del rellotge.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Conserva la instal·lació tradicional restaurada amb la truja de fusta de perfil tradicional local i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa d'una batallera postissa que permet un batall lligat, dotat amb soquet i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls i electromall monofàsic.
Intervencions Va ser refosa l'any 1913 pel trencament d'una campana més antiga. El nom dels autors que la va fondre no apareix a la campana, no obstant això, podria ser obra de Hijos de L. Roses per ser semblant a altres bronzes que varen fondre a Albaida a principis del segle XX. Durant els anys 90 del mateix segle es va mecanitzar amb electromall i motor d'impuls.

L'any 2019 va ser restaurada amb subvencions de la Diputació de València i aportacions dels feligresos de la parròquia. La campana es baixà del campanar per procedir l'inici dels treballs de restauració. La truja de fusta s'ha restaurat, així com la pròpia campana que s'ha netejat per dins i per fora. El dia 2 de desembre del mateix any torna restaurada a la seua ubicació després d'estar exposada el cap de setmana anterior a la parròquia. La mecanització es va renovar, així com la batallera.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una altra campana.
Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els toc manual

Autors de la documentació

 • MONTELL TORMO, Isaac (28-02-2016)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana restaurada i actualització de la fitxa] (02-12-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-04-2020
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 06-07-2022
  Convertir a PDF