Sagrats Corporals (4) - Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - LLUTXENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 10613)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 91
Altura del bronze 70
Vora 8
Pes aproximat 436
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1974
Descripció Té en primer lloc al terç una inscripció amb l'advocació a la que està dedicada: "SAGRADO CORPORALES MONTE SANTO". Al mig trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". També al mig està la següent inscripció: "REFUNDICION DE LAS CAMPANAS / MARIA AURORA AÑO 1.802 / SANTA BARBARA AÑO 1.824 / CRISTO HECHO HOMBRE PARA SALVARNOS AÑO 1.824 / LUCHENTE AÑO 1.974". Aquesta sembla que reprodueix les inscripcions de tres campanes, que es varen refondre l'any 1974 i a més indica la data de fosa i el nom del poble.
Terç (T) (3 cordons)
(06) "SAGRADO CORPORALES MONTE SANTO"
(2 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUN / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
(06) "REFUNDICION DE LAS CAMPANAS / MARIA AURORA AÑO 1.802 / SANTA BARBARA AÑO 1.824 / CRISTO HECHO HOMBRE PARA SALVARNOS AÑO 1.824 / LUCHENTE AÑO 1.974"
(09) (imatge de Sant Francesc Xavier)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la casa Manclús. Té un motor d'impulsos per voltejar-la i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu; electromall
Intervencions L'any 1974 va ser fosa dins dels treballs de mecanització i refosa de les campanes. Aquesta era la major del conjunt, dedicada als Sagrats Corporals. Els treballs de fosa i instal·lació estigueren a càrrec de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València.
Propostes La campana deu ser restaurada, prenent com a model de la intervenció la campana gran del mateix campanar. En primer lloc es deu baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, seguidament la truja de ferro deuria renovar-se per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment el motor de vol continu actual es deu canviar per altre d'impulsos, que permeta el toc manual de la campana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana] (09-08-2014)
 • MONTELL TORMO; Isaac (20-02-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-04-2018
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 24-05-2022
  Convertir a PDF