Sant Jaume (3) - Parròquia de Sant Jaume i Santa Anna - BENIDORM - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 1065)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 74
Altura del bronze 62
Vora 7
Pes aproximat 235
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1954
Descripció La campana té dos garlandes al terç, una amb querubins i l'altra amb motius semblants als vegetals. Al mig trobem una creu i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)". Al mig trobem una inscripció commemorativa en espanyol amb l'advocació a la qual està dedicada, un recordatori del segon centenari de la parròquia, el nom del poble i la data de fosa: "A SAN JAIME APOSTOL / EN EL 2º CENTENARIO DE LA / ERECCION DE ESTA PARROQUIA / BENIDORM - 1954". Finalment trobem al mig peu una garlanda amb motius vegetals.
Terç (T) (garlanda amb querubins)
(4 cordons)
(garlanda)
Mig (M) (00) (creu)
(06) "A SAN JAIME APOSTOL / EN EL 2º CENTENARIO DE LA / ERECCION DE ESTA PARROQUIA / BENIDORM - 1954"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "SIENDO CURA ECONOMO D. LUIS DUART"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Peu (4 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de la mateixa sala de les campanes. Segurament també es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat anterior Fins a la restauració de l'any 2001 l'estat de conservació del conjunt era regular. La campana tenia una truja de ferro Roses i estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Estat actual Està instal·lada a la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. A més disposa d'un batall amb un sistema de fixació rígida. Els ferratges i el batall estan oxidats a causa de la proximitat de la costa i caldria un tractament per conservar aquestes parts.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions Finalitzada la Guerra Civil es va tractar d'adquirir noves campanes però les limitacions pressupostàries limitaren aquesta restitució i fin l'any 1957 no es va poder fondre aquesta campana als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València). Als anys 60 la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall monofàsic.

L'any 2001 l'empresa ELECTRORECAMP la va restaurar. Amb les altres campanes es va baixar del campanar per netejar-la i canviar la truja de ferro per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià. Els mecanismes de toc també es canviaren per un motor d'impuls i electromall monofàsic. Va ser inaugurada la restauració amb motiu de la celebració de Pasqua.
Propostes Vista la proximitat de la costa caldria valorar un manteniment més constant dels ferratges i altres peces metàl·liques de la instal·lació. Cal canviar el batall amb el sistema de fixació rígida per altre lligat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la fitxa de la torre

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier [Primera presa de dades i estat previ a la restauració] (27-07-1995)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (02-07-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-08-2019
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 01-10-2020
  Convertir a PDF