Mare de Déu del Sofratge (4) - Parròquia de Sant Jaume i Santa Anna - BENIDORM (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1066)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 94
Altura del bronze 75
Vora 9
Pes aproximat 481
FonedorROSES SOLER, VICENTE DOMINGO (VALÈNCIA)
Any fosa 1922
Descripció La campana té en primer lloc una inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada i el nom del rector d'aquell moment: "✱ NUESTRA SEÑORA DEL SUFRAGIO SIENDO CURA PARROCO D. JUAN N. SEGARRA". Al mib trobem una creu, un monograma de Maria, un motiu eucarístic amb dos exfinxs i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE VICENTE DOMINGO ROSES / CANO TRANSITOS JUNTO CTRA MADRID". Finalment trobem al mig peu una sanefa amb flors i aquesta inscripció: "A EXPENSAS DEL PUEBLO AÑO 1922".
Terç (T) (2 cordons)
"✱ NUESTRA SEÑORA DEL SUFRAGIO SIENDO CURA PARROCO D. JUAN N. SEGARRA"
(3 cordons)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (monograma Maria)
(06) (Motiu eucarístic amb dos esfinxs)
(09) (marca de fàbrica) "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE VICENTE DOMINGO ROSES / CANO TRANSITOS JUNTO CTRA MADRID"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(sanefa amb flors) "A EXPENSAS DEL PUEBLO AÑO 1922"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de la mateixa sala de les campanes. Segurament també es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Tocs horaris.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores amb repetició
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat original Tenia una truja de fusta i diversos accesoris per al toc manual, així com una maça exterior per als tocs horaris.
Estat anterior Fins a la restauració de l'any 2001 l'estat de conservació del conjunt era regular. La campana tenia una truja de ferro Roses i estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Estat actual Està instal·lada a la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. A més disposa d'un batall amb un sistema de fixació rígida. Els ferratges i el batall estan oxidats a causa de la proximitat de la costa i caldria un tractament per conservar aquestes parts.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (09) electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1922 als tallers de la foneria Hermanos Roses de València. Abans de pujar-la es va beneir solemnement en un acte presidit pel Cardenal Benlloch. Durant la Guerra Civil no la destruïren, segurament perquè tocava les hores i per tant resultava necessària. Als anys 60 la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall monofàsic.

L'any 2001 l'empresa ELECTRORECAMP la va restaurar. Amb les altres campanes es va baixar del campanar per netejar-la i canviar la truja de ferro per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià. Els mecanismes de toc també es canviaren per un motor d'impuls i electromall monofàsic. Va ser inaugurada la restauració amb motiu de la celebració de Pasqua.
Propostes Vista la proximitat de la costa caldria valorar un manteniment més constant dels ferratges i altres peces metàl·liques de la instal·lació. Cal canviar el batall amb el sistema de fixació rígida per altre lligat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades i estat previ a la restauració] (27-07-1995)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (02-07-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-04-2020
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF