Jesús Pobre (2) - Parròquia de Jesús Pobre - Jesús Pobre - DÉNIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 10775)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 72
Altura del bronze 63
Vora 7
Pes aproximat 141
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2000
Descripció La campana té quatre cordons al terç i una garlanda amb motius vegetals. Seguidament, té al mig una creu de calvari i el logotip de l'any Jubilar del 2000: "IUBILAEUM / CHRISTUS / HERI / HODIE / SEMPER / A. D. 2000". Aquest en valencià seria: "JUBILEU ANY DEL SENYOR 2000 CRIST AHIR, AVUI I SEMPRE". A continuació està aquesta inscripció: "JESUS POBRE / REFUNDIDA AÑO 2000, AÑO JUBILAR / APADRINADA POR LA COMUNIDAD PARROQUIAL / SIENDO PARROCO D. MARQUES PASTOR". També al mig apareix la marca de l'empresa instal·ladora: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA". Aquesta no s'ha de confondre amb l'autora de campana perquè la foneria Manclús estava inactiva quan es va fondre i funcionava com a empresa d'instal·lació i manteniment de campanes. Per tant, és segurament una campana dels Hermanos Portilla. Finalment, al mig peu hi ha quatre cordons.
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (Creu de calvari)
(06) (logotip any Jubilar 2000) "IUBILAEUM / CHRISTUS / HERI / HODIE / SEMPER / A. D. 2000"
(06) "JESUS POBRE / REFUNDIDA AÑO 2000, AÑO JUBILAR / APADRINADA POR LA COMUNIDAD PARROQUIAL / SIENDO PARROCO D. MARQUES PASTOR"
(09) (marca de l'empresa instal·ladora) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Tradición en campanas y relojes de torre.
Estat anterior Abans de la restauració estava instal·lada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) electromall monofàsic i motor d'impuls
Intervencions Abans de 2015 s'ha restaurat. Durant aquest procés es va canviar la truja de ferro de Manclús per una nova de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment es va renovar la mecanització amb un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interesant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTELL TORMO, Isaac (23-03-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (30-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 31-08-2020
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 08-03-2021
  Convertir a PDF