Mare de Déu del Rosari (1) - Parròquia de la Mare de Déu de les Neus - CALP (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1082)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 46
Altura del bronze 35
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 56
FonedorROSES, JAIME
Any fosa 1857
Descripció La campana té una simple inscripció en espanyol al terç amb l'advocació a la qual està dedicada i la data de fosa: "✱ NUESTRA SENORA DEL ROSARIO ANO I857 ✱". Al text hi ha dos errades ja que fa servir la lletra N en lloc de la Ñ. Al mig trobem una creu amb pedestal.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ NUESTRA SENORA DEL ROSARIO ANO I857 ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (06) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de la mateixa sala de les campanes. Segurament també es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.

Aquesta campana toca a missa a batallades (nota de F. Xavier MARTÍN)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta CAMPANEROS MURCIANOS
Estat anterior Fins a la restauració de l'any 2019 l'estat de conservació del conjunt era regular. La campana tenia una truja de ferro Manclús i estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. L'any 1995 tenia un batall antic amb peçonet. Per altra banda estava mal orientada (la creu mirava a l'interior).
Estat actual L'estat de conservació és bo. Està instal·lada a la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. A més disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Els eixos de gir no descansen al mur de la torre i estan situats a uns suports de l'anterior instal·lació.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1857 possiblement per Jaime Roses. Tot i que les inscripcions no indiquen el seu fonedor, creiem que va ser fosa per Jaime Roses, campaner d'Atzeneta d'Albaida. La creu és característica del fonedor, així com el model de les lletres. La truja de ferro és posterior, entorn de 1963, instal·lada quan es va mecanitzar el toc de les campanes.

L'any 2019 es va restaurar el conjunt. La campana es baixà del campanar per netejar-la per dins i per fora i canviar la truja de ferro per altra nova de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. Els mecanismes de toc automàtic també es canviaren per un electromall monofàsic i un motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altre campanó.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permtre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (20-07-1995)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (16-08-2019)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-08-2019
11 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 105 Visitants: 105 Usuaris: 0