Beat Francisco Sendra (3) - Parròquia de la Mare de Déu de les Neus - CALP - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 1084)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 62
Altura del bronze 45
Vora 7
Pes aproximat 138
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1949
Descripció Té en primer lloc diversos cordons al terç i una garlanda amb diversos motius religiosos (calze, crismó, Sagrats Cors, etc.). Seguidament trobem al mig trobem una creu, altra radiant amb un Cor de Jesús i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / SUCESOR DE M ROSES C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". També al mig té una inscripció incisa, afegida per tant quan ja estava fosa la campana: "FRANCISCO SENDRA / PRESBITERO / CAIDO POR DIOS Y POR ESPAÑA / CALPE MCMXLIX". Aquesta indica la dedicació de la campana a Francisco Sendra, rector de Calp fins l'any 1936, el nom del poble i la data de fosa. És poc habitual indicar en aquesta època la data de fosa amb la numeració romana.
Terç (T) (4 cordons)
(4 cordons)
(garlanda amb motius vegetals i religiosos)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (Creu radiant amb el Sagrat Cor)
(06) "FRANCISCO SENDRA / PRESBITERO / CAIDO POR DIOS Y POR ESPAÑA / CALPE MCMXLIX"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / SUCESOR DE M ROSES C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (5 cordons)
(cordó gruix)
(garlanda)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de la mateixa sala de les campanes. Segurament també es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta CAMPANEROS MURCIANOS
Estat anterior Fins a la restauració de l'any 2019 l'estat de conservació del conjunt era regular. La campana tenia una truja de ferro Manclús i estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. L'any 1995 tenia un batall antic amb peçonet.
Estat actual L'estat de conservació és bo. Està instal·lada a la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. A més disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Els eixos de gir no descansen al mur de la torre i estan situats a uns suports de l'anterior instal·lació.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls
Intervencions Va ser fosa l'any 1949 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València amb altres dos campanes, destinades totes elles a la mateixa torre. La campana estava ja fosa quan va ser adquirida, per aquest motiu les inscripcions són incises, afegides quan la compraren. Aquest procediment de fosa seriada de campanes és típic de la foneria de Salvador Manclús i el seu predecessor Manuel Roses Vidal. La truja de ferro sembla que és posterior, instal·lada quan es va mecanitzar el toc.

L'any 2019 es va restaurar el conjunt. La campana es baixà del campanar per netejar-la per dins i per fora i canviar la truja de ferro per altra nova de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. Els mecanismes de toc automàtic també es canviaren per un electromall monofàsic i un motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier [Primera presa de dades] (20-07-1995)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (16-08-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 16-08-2019
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 30-05-2020
  Convertir a PDF