Campana (1) - Ermita de Sant Francesc - CALP - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 10868)

Localització Espadanya
Diàmetre 45
Pes aproximat 53
Any fosa 1750ca
Descripció Segons Pau SARRIÓ ANDRÉS, es pot veure la part davantera, on llegim l'inscripció acotada dalt i baix per dos cordons: "ACIS ORA PRO NOBIS". Degut a la imposibilitat de accedir fins la campana no s'ha pogut llegir més, però suposem que la inscripció sencera seria aproximadament la següent (en el cas de ser en castellà): "SAN FRANCISCO DE ACIS ORA PRO NOBIS ANO DE 1...", una inscripció molt comú en campanes del segle XVII. Aquesta inscripció amb la errata de "ACIS" quan deuria posar "ASIS", es tradueix com "SANT FRANCESC D'ASÍS PREGUEU PER NOSALTRES ANY 1...".
No obstant proposem un altra possible interpretació, donat la imatge de Maria amb el Nen. El text llatí podría ser REGINA PACIS ORA PRO NOBIS, és a dir REGINA DE LA PAU PREGUEU PER NOSALTRES. Sembla clar que l'any és 17..., i podria ser d'algun dels fonedors que utilitzaven des de Sevilla o altre port la mar per transportar les campanes que havien fos al seu taller.
També podria ser una campana comprada a QUINTANA i per tant d'origen desconegut, però totes aquestes suposicions estan per confirmar.
Terç (T) (2 cordons) /
"...ACIS # ORA # PRO # NOBIS # I7..." /
(2 cordons)
Mig (M) (2 cordons)
Mig peu (MP) (01) (Mare de Déu amb Nen en els braços)
(3 cordons)
Peu (2 cordons)
Truja Fusta QUINTANA
Estat actual Truja de fusta nova construïda per QUINTANA. Hi ha una Q a la part superior d'aquesta, marca d'aquesta empresa. El model utilitzat és el castellà, propi dels QUINTANA.
Mecanismes de toc cigonyal amb una corda uinda, per poder voltejar-la des de l'interior del temple.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d'Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Mesures aproximades

Autors

 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (16-04-2012)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 18-04-2012
5 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 24-02-2019
  Convertir a PDF