Assumpció de Nostra Senyora (4) - Parròquia de Santa Anna - CASTELL DE CASTELLS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1089)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 79
Altura del bronze 65
Vora 8
Pes aproximat (en quilos) 285
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1981
Descripció Ens trobem davant d'una nova campana fosa en una de les nombroses sèries que anualment produïa la foneria de Salvador Manclús. En aquesta ocasió, la campana va eixir dels forns amb una garlanda vegetal al terç, alguns cordons, la marca del fonedor i un crucifix exterior. En ser adquirida el 1981 per la parròquia de Castells a la campana li van ser afegides les inscripcions, en què figura l'any de la compra, l'advocació final de la peça i els seus benefactors. I així, al terç va incidir-se "ASUNCION", mentre que a l'àrea central del bronze va inscriure's: "CASTELL DE CASTELLS 1981 / A EXPENSAS DEL PUEBLO".
Terç (T) (Dos cordons)
(06) "ASUNCION" (incís)
(Dos cordons)
(Garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(06) "CASTELL DE CASTELLS 1981 / A EXPENSAS DEL PUEBLO" (incís)
(09) (Marca del fonedor)
Mig peu (MP) (Quatre cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana prenia part en tots els repics, ja foren diaris, dominicals, festius o de difunts, que s'interpretaven majoritàriament des de la base del campanar, amb les cordes que descendien des dels batalls de les dos majors. Participava també, junt amb la resta del conjunt, dels voltejos de les festes i dels mig vols que seguien als repics de morts.
Tocs actuals de campanes Els mecanismes de toc automàtic han sigut programats per reproduir els rics tocs tradicionals amb què compta la població.
Truja Truja de fusta nova, obra de 2001 Técnica y Artesanía.
Estat original Segons algunes fonts orals, la fosa de la nova campana major va desencadenar-se arran de la substitució de l'antiga "grossa", badada en els espolis de 1936, per un bronze de menors proporcions l'any 1951. La necessitat, doncs, d'una campana de majors proporcions per al conjunt, va propiciar la compra en 1981 d'un bronze a la foneria de Salvador Manclús. Després de la seua fosa, la mateixa foneria dotaria a la campana d'un contrapés metàl·lic i d'un rudimentari batall, reforçat amb fils d'aram, que encara conservava en la presa de dades de 1999.
Estat actual En bon estat. Està instal·lada a un dels finestrals de la sala de les campanes, proveïda d'una truja de fusta de perfil tradicional valencià i com a mecanismes de toc, d'un motor de volteig per impulsos i un electromall.
Mecanismes de toc Motor de volteig per impulsos a les (03) i electromall a les (09).
Intervencions L'any 2000 la campana va ser restaurada per la recent fundada 2001 Técnica y Artesanía. La intervenció va limitar-se a substituir la truja metàl·lica amb què comptava la campana per una altra de fusta de perfil valencià i a instal·lar, per primera vegada en la breu història de l'instrument, mecanismes de toc automàtic d'última generació, com eren un motor de volteig continu i un electromall. Amb la col·laboració d'alguns veïns, el nou ordinador de gestió dels tocs va ser programat per reproduir els senyals tradicionals de Castells.
Valoració Campana sense cap valor, que pot refondre's després de documentar-la.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (30-11-1999)
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. (29-12-2017)
Editor de la fitxa SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 17-02-2020
10 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 24-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 55 Visitants: 55 Usuaris: 0