Sant Pere Apòstol (3) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - BENIFAIÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 10975)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 104
Altura del bronze 82
Vora 9
Pes aproximat 651
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2010
Descripció Al terç de la campana trobem la següent inscripció referent a l'advocació a la que està dedicada: "# SANT PERE APÒSTOL #". Seguidament al mig indica la marca de fàbrica: "HERMANOS PORTILLA / GAJANO CANTABRIA / # Abel Portilla # / me Fecit / nº66". La primera part (Hermanos Portilla fins Cantabria) es correspon amb el logotip de la foneria, mentre que la resta és la firma autògrafa del fonedor, realitzada incisa en la campana. Finalment al mig peu trobem el nom de la parròquia, el del poble i la data de fosa: "# PARROQUIA DE SANT PERE # BENIFAIÓ ANY 2010 #".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# SANT PERE APÒSTOL #"
(2 cordons)
(garlanda de triangles decorats)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Monograma de Maria)
(04) (antic escut de Castella)
(06) (imatge de Sant Pere Apòstol)
(09) (marca de fàbrica) "HERMANOS PORTILLA / GAJANO CANTABRIA / # Abel Portilla # / me Fecit / nº66"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# PARROQUIA DE SANT PERE # BENIFAIÓ ANY 2010 #"
(2 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, mecanismes que imiten l'estil tradicional de tocar i permeten els tocs manuals. Finalment el batall està ben lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall.
Intervencions La present campana és el resultat de la refosa d'una anterior, fosa en 1940 junt a la resta del conjunt, i que es va badar. En 2010 va ser baixada l'antiga campana i fosa als tallers de la foneria Hermanos Portill de Gajano (Cantabria). La nova es va dotar de truja de fusta, de perfil tradicional valencià, a càrrec d'Electrorecamp S.L i portada al poble en setembre d'eixe any al poble, estant uns dies al carrer exposada. El diumenge 26 de setembre va ser beneïda pel bisbe auxiliar de València D. Enrique Benavent i pujada al campanar al dia següent. Finalment va quedar mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. Els treballs han estat sufragats per la Diputació de València i la Parròquia de Sant Pere.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ABARCA, Javier [Aportació de fotografia per a elaboració de la fitxa] (25-09-2010)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; PORTALÉS CERVERÓ, Beatriz [Documentació de la campana] (30-10-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 30-01-2015
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-01-2021
  Convertir a PDF