Maria de la Victòria (5) - Parròquia de Nostra Senyora de l'Assumpció - DÉNIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1099)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 135
Altura del bronze 100
Pes aproximat 1425
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1942
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç, situada entre cordons: "DENIA AÑO 1942". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. També al terç hi ha tres querubins i una garlanda amb motius vegetals. Seguidament, al mig, hi ha una creu sobre núvol, un monograma de Maria i aquesta inscripció amb l'advocació de la campana: "MARIA / DE LA / VICTORIA". També al mig hi ha un escut nacional amb el nom de la foneria al seu voltant: "CTRS ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA". Al mig peu presenta aquesta inscripció: "✱ ✱ ✱ PONTIFICE PIO XII ARZOBISPO DR. PRUDENCIO MELO ARCIPRESTE D. PEDRO CARDONA GONZALO". En aquesta època és poc habitual que figure el nom del papa o de l'arquebisbe, però sí el nom del rector. Finalment, al peu, hi ha una sanefa.
Terç (T) (2 cordons)
(00) (03) (09) (querubí)
(06) "DENIA AÑO 1942"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (creu radiant sobre núvol)
(03) (monograma de Maria)
(06) "MARIA / DE LA / VICTORIA"
(09) (escut España serveix com a marca de fàbrica Roses Hnos) "CTRS ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ PONTIFICE PIO XII ARZOBISPO D. PRUDENCIO MELO ARCIPRESTE DR. PEDRO CARDONA GONZALO"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(sanefa)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que es repicava des de la base de la torre per mitjà d'una corda al batall i la voltejaven, també manualment, des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro manclús nova
Estat original La campana estava instal·lada amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i dotada amb accessoris per al toc manual.
Estat anterior L'any 1994 tenia un electromall a l'altre costat.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc Motor de vol continu i electromall monofàsic (03)
Intervencions Durant la dècada dels anys 80 del segle XX la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar. La truja anterior es canvià per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall. En 2020 l'electromall documentat en 1994 ja havia estat canviat per un monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment cal canviar el motor de vol continu per un d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes No hi ha mamperlat

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (23-07-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (31-01-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-02-2021
23 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF