Mare Dolorosa (2) - Parròquia de Sant Antoni de Padua - DÉNIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1101)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 62
Altura del bronze 54
Vora 8
Pes aproximat (en quilos) 138
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1957
Descripció Té al terç una garlanda amb motius vegetals i religiosos. Al mig té un crucifix, una imatge del Sagrat Cor de Jesús i la marca de fàbrca, element habitual a les campanes foses industrialment: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". També disposa d'un escut de l'Ordre Servita i aquesta inscripció: "MADRE DOLOROSA / PADRINOS: DA PEPITA MOLTO DE NOGUERA / D. JOSE ESQUERDO CHELI / MAYO 1957 DENIA". Tant l'escut com la inscripció estan incises a la superfície de la campana.
Terç (T) (cordó)
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals i religiosos)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) (escut Ordre Servita incís) "MADRE DOLOROSA / PADRINOS: DA PEPITA MOLTO DE NOGUERA / D. JOSE ESQUERDO CHELI / MAYO 1957 DENIA"
(09) (Cor de Jesús)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(cordó gruix)
(garlanda)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i voltejava des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclus vella
Estat anterior Fins a l'any 2009 estava instal·lada amb truja de ferro i estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Tenia un batall fabricat per la casa fonedora.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta semblant a les de perfil tradicional valencià. Té un motor d'impuls i electromall monofàsic, així com un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1957 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València junt amb altra campana. Es va fondre de forma seriada, es a dir, sense encàrrec previ i amb elements genèrics com ara una creu, imatges religioses comunes o la marca de fàbrica. Les inscripcions les afegiren quan l'adquiriren per a la parròquia. L'any 2009 es va restaurar a càrrec d'Electrorecamp. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va tornar al campanar, després d'un concert inaugural a càrrec dels Campaners de Sagra, i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (23-09-1994)
  • CAMPANERS DE SAGRA [Restauració de la campana] (07-03-2009)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (08-03-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-04-2020
24 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 69 Visitants: 69 Usuaris: 0