San José (3) - Parròquia de Sant Antoni de Padua - DÉNIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 1102)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 81
Altura del bronze 63
Pes aproximat 308
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1957
Descripció La campana té al terç una garlanda amb motius vegetals i religiosos. A més té una inscripció incisa amb l'advocació a la qual està dedicada: "SAN JOSE". Al mig té un crucifix, una imatge de la Mare de Déu del Carme i la marca de fàbrca, element habitual a les campanes foses industrialment: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". També té un escut de la família Rojas i uns inscripció amb el nom dels padrins, la data de fosa i el nom del poble: "PADRINOS: DA MARIA BERNABEU DE FRAU / D. JOSE GUALDE MARTI / MAYO DE 1957 / DENIA". Tant l'escut com la inscripció estan incises a la superfície de la campana.
Espatlla (H) Anses amb decoracions antropomorfes.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "SAN JOSE"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals i religiosos)
Mig (M) 00) (crucifix)
(03) (Mare de Déu del Carme)
(06) (escut de la família Rojas) "PADRINOS: DA MARIA BERNABEU DE FRAU / D. JOSE GUALDE MARTI / MAYO DE 1957 / DENIA"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (3 cordons)
(cordó gruix)
(guirnalda)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i voltejava des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat anterior Fins a l'any 2009 estava instal·lada amb truja de ferro i un motor de vol continu i electromall trifàsic. Tenia un batall fabricat per la casa fonedora.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta semblant a les de perfil tradicional valencià. Té un motor d'impuls i electromall monofàsic, així com un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Està començant a badar-se pel llavi.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1957 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València junt amb altra campana. Es va fondre de forma seriada, es a dir, sense encàrrec previ i amb elements genèrics com ara una creu, imatges religioses comunes o la marca de fàbrica. Les inscripcions les afegiren quan l'adquiriren per a la parròquia. L'any 2009 es va restaurar a càrrec d'Electrorecamp. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va tornar al campanar, després d'un concert inaugural a càrrec dels Campaners de Sagra, i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Propostes A curt termini caldrà refondre la campana i substituir-la per una nova. Cal aprofitar la instal·lació de l'actual.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (23-09-1994)
 • CAMPANERS DE SAGRA [Restauració de la campana] (07-03-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (08-03-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-04-2020
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 07-07-2020
  Convertir a PDF