Cor de Jesús (2) - Parròquia de la Mare de Déu del Roser - EL VERGER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1113)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 58
Altura del bronze 51
Vora 6
Pes aproximat (en quilos) 113
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1941
Terç (T) H SAGRADO CORAZON DE JESUS (Incís) M (00) (cre) (03) (marca de fonedor Roses Hnos de València) (06) (Sant Calze) (09) (Símbols de la Dolorosa) MP (04) # A EXPENSAS DE LOS FELIGRESES # VERGEL AÑO 1941 (Incís)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Roses
Estat anterior L'any 1994 tenia un electomall trifàsic al costat oposat d'on està l'actual. Truja estava robellada, sense pintar i el batall era antic amb peçonet i soquet.
Estat actual La campana està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Roses i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) electromall monofàsic i motor de vol continu
Intervencions Durant el mes de gener de 1968 la truja de l'anterior campana va ser substituïda per una de ferro, treball fet per la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida. En aquest moment també es mecanitzà amb motor de vol continu i electromall. Abans de 2014 es va canviar l'electromall per un monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment cal canviar el motor de vol continu per un d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (02-07-2019)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-02-2021
22 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 25-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 100 Visitants: 100 Usuaris: 0