Victòria (3) - Parròquia de la Mare de Déu del Roser - EL VERGER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1114)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 70
Altura del bronze 60
Vora 8
Pes aproximat 199
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció La campana té una inscripció al terç amb el seu nom: "✱ ✱ VICTORIA ✱". Seguidament, té al mig una creu, l'escut d'Espanya, el monograma de Maria i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES NOS / SILLA (VALENCIA)". Al mig peu té aquesta altra inscripció: " ✱ ✱ VERGEL AÑO 1941 ✱". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "✱ ✱ VICTORIA ✱"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (escut Espanya)
(06) (monograma de Maria)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES NOS / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) " ✱ ✱ VERGEL AÑO 1941 ✱"
(2 cordons)
Truja Ferro Roses
Estat anterior L'any 1994 tenia un electomall trifàsic al costat oposat d'on està l'actual. El batall estava trencat.
Estat actual La campana està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Roses i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Aquest té una cadena unida a la bola per evitar la caiguda d'aquesta peça en cas de trencament. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor de vol continu i electromall monofàsic
Intervencions Durant el mes de gener de 1968 la truja de l'anterior campana va ser substituïda per una de ferro, treball fet per la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida. En aquest moment també es mecanitzà amb motor de vol continu i electromall. Abans de 2014 es va canviar l'electromall per un monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment cal canviar el motor de vol continu per un d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes El rector no tenia coneixement del batall mig solt (1994, nota de MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier)

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (02-07-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (07-02-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 11-12-2021
21 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 28-06-2022
  Convertir a PDF