Maria dels Dolors (1) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - GATA DE GORGOS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1121)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 71
Altura del bronze 56
Vora 7,5
Pes real 210
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1941
Descripció La campana té al mig una creu. També a aquest espai disposa d'una inscripció incisa amb l'advocació a la qual està dedicada, el poble i l'any; així com el nom del rector, donats i padrins: "María de los Dolores / GATA de GORGOS 1941 / SIENDO PARROCO D. ALEJO SENDRA / A EXPENSAS DE LA FAMILIA / JUAN MATIAS Y JOSE SALVA / PADRINOS ANTONIO SALVA / ROSA Mª SALVA". És un text prou habitual a aquesta època, del qual destaca la presència del nom del poble. El fet que figure aquesta dada està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (3 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu);
(06) "María de los Dolores /
GATA de GORGOS 1941 /
SIENDO PARROCO D. ALEJO SENDRA /
A EXPENSAS DE LA FAMILIA /
JUAN MATIAS Y JOSE SALVA /
PADRINOS ANTONIO SALVA /
ROSA Mª SALVA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(cordó)
(2 cordons)
Peu (06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original Segurament disposava d'una truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i a les de les campanes de Beniarbeig, foses per el mateix taller.
Estat anterior Fins a l'any 2009 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Rosas i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Aquesta instal·lació no era la més adequada per a la seua conservació i de fet es varen trencar dos campanes de la mateixa torre.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. També disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol per impuls i electromall monofàsic
Intervencions Va ser fosa l'any 1941 als tallers de Manuel Roses Vidal, fill del fonedor que l'any anterior havia fos tres campanes per al mateix campanar. Als anys 60-70 aproximadament es va mecanitzar amb motor de vol continu i electromall. L'empresa encarregada va ser la foneria Rosas de Torredonjimeno (Jaén), sent un dels pocs treballs fets per aquesta a la zona. En 2008 es va restaurar la campana. Amb la resta de campanes la baixaren de la torre per procedir als treballs fets per 2001 Técnica y Artesanía. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, i reproduir els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (01-08-1994)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (22-12-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (23-02-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 31-03-2020
10 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 11-05-2021
  Convertir a PDF