Maria del Miracle (3) - Parròquia del Salvador - COCENTAINA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11225)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 82
Altura del bronze 66
Vora 8
Pes real 323
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1954
Descripció La campana té, en primer lloc, aquesta inscripció al terç: "VIRGEN DEL MILAGRO". En ella indica l'advocació a la que està dedicada la campana, que en aquest cas és a la patrona de Cocentaina. Un cordó baix de l'anterior inscripció trobem aquesta: "PADRINOS: MUY ILUSTRE AYUNTAMIENTO DE COCENTAINA". Indica el nom dels padrí i per tractar-se de l'Ajuntament, podria ser a més el del donant del bronze.

Al mig presenta la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA". Seguidament al mig peu té aquesta inscripció: "RVDO SR CURA D. RAFAEL RIERA PUCHOL AÑO SANTO MARIANO 1954.". En ella indica el nom del rector que estava al front de la parròquia quan va ser fosa la campana i la data de fosa. La inscripció, a més, resalta la celebració de l'Any Jubilar Marià de 1954. Aquest es va celebrar amb motiu del I Centenari de la definició del Dogma de la Immaculada Concepció (definit per Pius IX en 1854).
Espatlla (H) (sanefa vegetal)
Terç (T) (cordó)
(06) "VIRGEN DEL MILAGRO"
(cordó)
(06) "PADRINOS: MUY ILUSTRE AYUNTAMIENTO DE COCENTAINA"
(cordó)
(garlanda vegetal>)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA"
(06) (imatge de la Mare de Déu de la Medalla Miraculosa)
(09) (Escut Nacional)
Mig peu (MP) (sanefa de flors)
(2 cordons)
(06) "RVDO SR CURA D. RAFAEL RIERA PUCHOL AÑO SANTO MARIANO 1954."
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que es va tocar manualment entre 1954 i la mecanització, ja als anys 70 o posterior.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Roses.
Estat anterior Als anys 70 es va dotar d'electromall trifàsic. En la documentació de febrer de 2017 queden restes s'aquest al mur.
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està dotada de truja de ferro Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, motor de vol continu.
Intervencions En l'any 1954 es va encarregar a la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida la fosa de tres campanes per a la Parròquia del Salvador, de forma que quedava complet el conjunt. Aquesta és la major de les foses en 1954 (la segona de la torre) i va ser apadrinada per l'Ajuntament. Als anys 70 la foneria Manclús la va mecanitzar dotant la campana amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Propostes Vist l'estat en que es troba, proposem la restauració del conjunt. El bronze es deu baixar del campanar per netejar-lo per dins i per fora i la truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. La mecanització actual es deu renovar per un motor d'impuls, que permeta el toc manual i imite els tocs tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (28-02-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-05-2017
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 24-03-2023
  Convertir a PDF