Santa Marta (2) - Parròquia de Sant Antoni Abat - L'Ermita - LA VILA JOIOSA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 1130)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 53
Altura del bronze 46
Vora 5
Pes aproximat 86
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1964
Descripció La campana té una inscripció al terç que indica l'any de la seua refosa: "REFUNDIDA EN 1964". Al mig disposa d'una creu, una àguila de Sant Joan i una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "SANTA MARTA". També al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes foses industrialment: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)". Finalment al mig peu té una inscripció que sembla copiada de l'antiga campana: "RESTAURADA POR LA INDUSTRIA Y EL COMERCIO - SAN ANTONIO VILLAJOYOSA AÑO 1942".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "REFUNDIDA EN 1964"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (àguila de Sant Joan)
(06) "SANTA MARTA"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"RESTAURADA POR LA INDUSTRIA Y EL COMERCIO - SAN ANTONIO VILLAJOYOSA AÑO 1942"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús nova
Estat original Possiblement estava instal·lada a la mateixa finestra que ocupa actualment amb truja de fusta de perfil tradicional valencià, instal·lació que va conservar fins la dècada dels 80 del segle XX aproximadament.
Estat anterior L'any 1995 la reixa sols tancava la meitat inferior de la finestra. La truja estava pintada amb el mateix color que en 2020.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. A més disposa d'un batall lligat, que és antic, i no està reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) Electromartell i motor continu
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1964 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla pel trencament d'una campana més antiga, segurament de la mateixa foneria i coetània a la campana major. Durant la dècada dels anys 80 la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. Es canvià la truja de fusta per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier [Primera presa de dades] (09-07-1995)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (26-01-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-04-2020
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 23-10-2020
  Convertir a PDF