Sant Antoni Abat (3) - Parròquia de Sant Antoni Abat - L'Ermita - LA VILA JOIOSA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 1131)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 63
Altura del bronze 56
Vora 6
Pes aproximat 145
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1942
Descripció La campana té una inscripció al terç amb el nom del poble i l'any de fosa: "✱ ✱ VILLAJOYOSA AÑO 1942 ✱". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble amb la intenció de poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Al mig trobem una creu, l'àguila de Sant Joan i l'advocació a la qual està dedicada la campana: "SAN / ANTONIO / ABAD". També al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)". Finalment hi ha una inscripció al mig peu amb els donants i el nom del barri: "✱ RESTAURADA A EXPENSAS DE LOS LABRADORES DE ESTA HUERTA - SAN ANTONIO".
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ VILLAJOYOSA AÑO 1942 ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
(06) "SAN / ANTONIO / ABAD"
(09) (Àguila de Sant Joan)
Mig peu (MP) 2 cordons)
"✱ RESTAURADA A EXPENSAS DE LOS LABRADORES DE ESTA HUERTA - SAN ANTONIO"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de la sala de les campanes. Possiblement es repicava manualment des dels peus del campanar per mitjà d'una corda al batall.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús nova
Estat original Possiblement estavaa instal·lada a la mateixa finestra que ocupa actualment amb truja de fusta de perfil tradicional valencià, instal·lació que va conservar fins la dècada dels 80 del segle XX aproximadament.
Estat anterior L'any 1995 la reixa sols tancava la meitat inferior de la finestra. La truja estava pintada amb el mateix color que en 2020.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. A més disposa d'un batall lligat, que és antic, i no està reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) Electromartell i motor continu
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1942 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla junt amb altra campana. Durant la dècada dels anys 80 la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. Es canvià la truja de fusta per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la fitxa de la torre

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier [Primera presa de dades] (09-07-1995)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (26-01-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-04-2020
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 01-10-2020
  Convertir a PDF