Sant Miquel (2) - El Salvador - MUTXAMEL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1140)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 71
Altura del bronze 55
Pes aproximat 207
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1975
Descripció La campana té al terç unes garlandes amb motius religiosos i una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "SAN MIGUEL". Al mig té un crucifix, una imatge de Sant Miquel i la següent inscripció al·lusiva a la seua fosa: "REFUNDIDA EN 1.975". També al mig està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Finalment té una inscripció al mig peu amb el nom del donant: "A EXPENSAS DEL RVDO. D. SALVADOR PEREZ".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "SAN MIGUEL"
(2 cordons)
(garlanda amb motius religiosos)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (imatge de Sant Miquel)
(06) "REFUNDIDA EN 1.975"
(09) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (cordó gruix)
(3 cordons)
(06) "A EXPENSAS DEL RVDO. D. SALVADOR PEREZ"
(cordó gruix)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús vella
Estat anterior L'any 1995 estava instal·lada amb truja de ferro. Aquesta estava oxidada i en regular estat de conservació. Estava mecanitzada amb un motor de vol continu i electromall monofàsic. Tenia un batall antic, possiblement procedent d'una campana anterior, i estava molt bruta per excrements de colom.
Estat actual L'estat de conservació és regular, però millor que l'any 1995. Està ubicada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro Manclús (pintada de color roig) i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Una part dels ferratges són nous. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor continu (09) electromartell trifàsic
Intervencions Va ser refosa l'any 1975 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València, segurament pel trencament d'una campana més antiga. La mateixa foneria va fabricar la truja de ferro i instal·lar la campana mecanitzant-la amb motor de vol continu. L'any 1995 es documentà el mal estat general del conjunt i amb posterioritat a aquesta data es va reparar. Part dels ferratges es canviaren i es repretà el conjunt de manera funciona tant el toc amb l'electromall (que es va instal·lar durant aquest treball) com el volteig automàtic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (27-07-1995)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (18-03-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-03-2019
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 15-06-2021
  Convertir a PDF