Sant Jaume (3) - Parròquia de Sant Jaume Apòstol - ORXETA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1152)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 75
Altura del bronze 65
Vora 8
Pes aproximat (en quilos) 244
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1940
Descripció La campana té una garlanda de triangles decorats a la part superior del terç i una garlanda a la inferior. A més disposa a aquest espai d'una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ SAN JAIME ✱". Seguidament trobem al mig una creu amb pedestal, un Salvador Eucarístic i medalló amb àngels, així com la marca de fàbrica, element habitual a les campanes foses industrialment: "JUAN BTA. ROSES FUNDICION DE CAMPANAS / ADZANETA / PVCIA VALENCIA". Al mig peu trobem símbols de la Passió rodejats d'àngels. Finalment disposa d'una inscripció al mig peu amb el nom del poble i l'any de fosa: "✱ ORCHETA AÑO 1940 ✱". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble amb la intenció de poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (garlanda de triangles decorats)
(cordó)
(cordó)
(06) "✱ SAN JAIME ✱"
(cordó)
(garlanda)

Mig (M) (00) (creu amb àngels)
(03) (Salvador Eucarístic)
(06) (marca de fàbrica amb escut nacional) "JUAN BTA. ROSES FUNDICION DE CAMPANAS / ADZANETA / PVCIA VALENCIA"
(09) (Medalló de la creu amb àngels)
Mig peu (MP) (02) (04) (08) (10) (símbols de la Passió rodejats d'àngels)
(2 cordons)
(06) "✱ ORCHETA AÑO 1940 ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una corda unida al batall i volteig des de la sala de les campanes. Tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores.
Truja Ferro Manclús nova
Estat original Estava instal·lada a la mateixa finestra que ocupa actualment amb truja de fusta de perfil tradicional valencià, instal·lació que va conservar fins la dècada dels 80 del segle XX aproximadament. Tenía una corda al batall i una maça horària exterior que colpejava al mig peu.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. A més disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall trifàsic
Intervencions Va ser fosa l'any 1940 als tallers de la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida (València) amb altres dos campanes. Va quedar instal·lada amb truja de fusta al campanar després de la benedicció. La foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar als anys 80 aproximadament. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i dotaren la campana amb un motor de vol continu i electromall trifàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar. Cal igualment canviar l'electromall per altre monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (09-07-1995)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (14-06-2019)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-04-2020
17 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 73 Visitants: 73 Usuaris: 0