Llorenç (1) - Parròquia de la Puríssima Concepció - PARCENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1153)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 70
Altura del bronze 60
Vora 8
Pes aproximat 199
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1964
Descripció La campana té diversos cordons al terç i una garlanda amb motius vegetals i religiosos. Seguidament, al mig, hi ha un crucifix, una imatge de la Mare de Déu del Pilar i aquesta inscripció: "ME BAUTIZO EL SR. CURA D. ENRIQUE FAUS / CON EL NOMBRE DE LORENZO. / ME APADRINARON D. ANTONIO MORA / Y Dª ROSA MORA / SIENDO ALCALDE DE PARCENT D. SALVADOR AUSIAS / PARCENT 10 DE AGOSTO DE 1.964 / PARROQUIA DE LA PURISIMA". Aquesta està incisa i per tant l'afegiren quan ja estava fosa la campana. Indica el nom del rector que la va beneir o batejar, el de la campana, els padrins i l'alcalde, així com el nom del poble. També hi ha una data, segurament la de benedicció perquè aquesta coincideix amb el dia de la festa de Sant Llorenç (patró del poble), i la parròquia. També al mig té la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals i religiosos)
Mig (M) (00) (crucifix)
(03) (Mare de Déu del Pilar)
(06) "ME BAUTIZO EL SR. CURA D. ENRIQUE FAUS / CON EL NOMBRE DE LORENZO. / ME APADRINARON D. ANTONIO MORA / Y Dª ROSA MORA / SIENDO ALCALDE DE PARCENT D. SALVADOR AUSIAS / PARCENT 10 DE AGOSTO DE 1.964 / PARROQUIA DE LA PURISIMA"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (4 cordons)
(cordó gruix)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus de la torre amb una cadena unida al batall i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús vella
Estat anterior L'any 1998 la campana estava dotada amb la truja de ferro però el seu toc era manual i tenia una cadena al batall per a repicar-la des dels peus de la torre i una barra de ferro per fixar-la.
Estat actual La campana està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor de vol
Intervencions Uns tres anys abans de la documentació de 2020 es va mecanitzar la campana amb motor de vol i electromall monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (05-07-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (16-09-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-09-2020
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 06-05-2021
  Convertir a PDF