La Xicoteta (1) - Parròquia de Sant Pasqual Bailón del Perelló - SUECA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 11605)

Localització Terrassa.
Diàmetre 44
Pes real 50
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1955
Descripció Compta en primer lloc amb aquesta inscripció al terç, indicant el nom la parròquia: "PARROQUIA DE SAN PASQUAL". Al mig disposa de la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA". Finalment al mig peu trobem el nom del lloc per al que va ser fosa i la data: "EL PERELLÓ AÑO 1955". El fet d'indicar el nom del poble no és casual, ja que es deu al fet que en la Guerra Civil es tiraren centenars de campanes de les torres originàries sense cap control ni inventari. Com que la major part no es van poder recuperar per no indicar-ho les inscripcions, les campanes noves foses a partir de 1939 van incloure constantment el nom del poble.
Terç (T) (cordó)
(00) "PARROQUIA DE SAN PASQUAL"
(cordó)
(cordó)
(02) (04) (06) (10) (decoració vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (imatge)
(06) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA"
(09) (pensament)
Mig peu (MP) (02) (04) (06) (10) (decoració vegetal)
(2 cordons)
(00) "EL PERELLÓ AÑO 1955"
(2 cordons)
(sanefa vegetal)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada al terrat de l'església parroquial en una estructura de ferro. Té una truja de ferro Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor de vol continu.
Intervencions Va ser fosa l'any 1955 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida, dirigida en aquell moment per Germán Roses. Sembla que l'any 1980, quan es va fondre l'altra campana, es va mecanitzar amb motor de vol continu i electromall monofàsic. A més es va canviar la truja per l'actual de ferro. La foneria de Salvador Manclús del Grau de València va ser l'encarregada dels treballs.
Propostes La instal·lació actual no reprodueix la tradicional ni facilita els tocs manuals, per tant seria recomanable procedir a la restauració de la campana. Aquesta es deuria baixar del campanar per netejar-la per dins i fora i canviar la truja actual per altra de fusta. Finalment es deuria mecanitzar amb un motor d'impuls que permeta tocar-la manualment i imite l'estil tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (10-11-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-11-2016
1 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 07-06-2020
  Convertir a PDF