Sant Miquel (1) - Ermita de Sant Miquel - PEGO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1163)

Localització Espadanya
Diàmetre 38
Altura del bronze 33
Vora 4
Pes aproximat 32
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1945
Descripció La campana té diversos cordons al terç, una sanefa i una garlanda amb triangles decorats. Seguidament, al mig té una creu llatina, un anagrama de Jesús i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". També al mig disposa d'aquesta inscripció incisa: "SAN MIGUEL / A LA MEMORIA DE / D. JOSE SOLDEVILA Y ESPOSA / PEGO 1945". La campana possiblement estava ja fosa quan l'adquiriren, motiu pel qual les inscripcions són incises. Va ser un procediment relativament habitual a aquesta foneria el fet de fabricar les campanes de forma quasi seriada, amb elements genèrics i deixant un ampli espai al mig destinat a les inscripcions.
Terç (T) (cordó)
(sanefa)
(cordó)
(2 cordons)
(garlanda amb triangles decorats)
Mig (M) (00) (creu llatina)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
(06) "SAN MIGUEL / A LA MEMORIA DE / D. JOSE SOLDEVILA Y ESPOSA / PEGO 1945" (incís)
(09) (anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(garlanda)
Tocs actuals de campanes Volteig manual amb una corda al cigonyal
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat anterior L'any 1994 l'estat de conservació de la campana era regular. Tenia una truja de fusta (segurament l'original) en mal estat de conservació i un cigonyal amb cadena per voltejar-la des de l'interior del temple. Estava mal orientada amb la creu cap a la teulada. Segons Vte. Tomàs, aquesta campaneta estava BADADA, fet poc probable perquè s'ha restaurat i no refós.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està situada a l'espadanya de l'ermita amb truja de fusta d'Electrorecamp i perfil tradicional valencià. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat i presenta cigonyal amb corda.
Mecanismes de toc (09) cigonyal
Intervencions Entorn de l'any 2001 va ser restaurada per Electrorecamp. La truja la canviaren per altra nova de fusta amb cigonyal i el batall per altre també nou.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (12-07-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Actualització de la fitxa] (28-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-08-2020
5 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-06-2021
  Convertir a PDF