Santa Maria Magdalena (4) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - NOVELDA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11659)

Localització Sala Baixa de les Campanes
Diàmetre (en cm) 73
Altura del bronze 59
Vora 7
Pes real (en quilos) 202
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1956
Descripció La campana compta amb aquesta inscripció al terç: "SANT(A) M. MAGDALENA". La A de la primera paraula està mig esborrada, però es veu clarament. En ella ens indica l'advocació a la que està dedicada la campana, Santa Maria Magdalena, que és la patrona de la població. Finalment al mig peu trobem la marca de fàbrica: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA".
Espatlla (H) (2 cordons)
(cenefa vegetal)
(2 cordons)
Terç (T) (cordó)
(06) "SANT(A) M. MAGDALENA"
(cordó)
(garlanda de ramets de flors i estreles)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA"
(06) (Mare de Déu)
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (cenefa vegetal)
(2 cordons)
(2 cordons)
(cenefa vegetal amb querubins)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tradicionalment els repics es realitzaven des dels peus del campanar amb llargues cordes unides al batall, que evitaven pujar a la Sala de les Campanes cada volta. Es voltejaria des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat anterior Comptava amb un martell trifàsic, instal·lat durant la mecanització de la campana, i del que queden restes en el mur i marques de desgast en la propia campana.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada a la Sala Baixa de les Campanes, que es correspon al tercer cos del campanar. Compta amb truja de ferro, molt oxidada per estar la campana exposada als agents atmosfèrics. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall, mentre que el batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. Vist l'estat en que es troba seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la mateixa, baixant la campana de la torre per netejar-la per dins i fora i canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. Finalment deuria ser mecanitzada amb motor d'impulsos, que facilite el seu toc manual i imite l'estil tradicional de tocar.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, electromall
Intervencions La campana es el resultat de la refosa d'una anterior, fosa per Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida en l'any 1940 0 1941. Aquesta es va badar entorn a 1956 i junt a altra campana, la foneria Roses, la baixà del campanar per procedir a la refosa en els tallers d'Atzeneta d'Albaida. El resultat d'aquest treball és la present campana, que segurament manté en part les inscripcions de l'antiga, i es va portar al poble per la seua benedicció. En l'any 1964 va ser mecanitzada amb motor de vol continu, treball que va fer la casa de Salvador Manclús del Grau de València per encàrrec del rector D. Felipe Bernabeu. En un primer moment es va pensar instal·lar un martell trifàsic, opció que es va canviar finalment.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan; ESPADAS MACIÁ, Sandra (17-10-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-01-2015
18 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 88 Visitants: 88 Usuaris: 0