El Jesuset, la Menuda (1) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - NOVELDA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11660)

Localització Sala Alta de les Campanes
Diàmetre 35
Altura del bronze 29
Vora 4
Pes real 27
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1956
Descripció La campana sols compta al mig amb la marca de fàbrica: "ROSES / ADZANETA / (VALENCIA); element característic de les foneries industrials.
Espatlla (H) (cordó)
(02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Terç (T) (3 cordons)
Mig (M) (00) (Custòdia)
(03) (Monograma de Maria)
(06) (Creu amb pedestal)
(09) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / (VALENCIA)"
(02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
(00) (03) (06) (09) (decoració vegetal)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Possiblement era la campana encarregada de senyalar als campaners quan tenien que tocar en coordinació amb els actes celebrats al temple.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada a la Sala Alta de les Campanes, que es correspon al tercer cos del campanar. Compta amb truja de ferro, molt oxidada per estar la campana exposada als agents atmosfèrics. Està mecanitzada amb motor de vol continu, mentre que el batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. Vist l'estat en que es troba seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la mateixa, baixant la campana de la torre per netejar-la per dins i fora i canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. Finalment deuria ser mecanitzada amb motor d'impulsos, que facilite el seu toc manual i emule l'estil tradicional de tocar.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu
Intervencions En l'any 1956 va ser fosa als tallers de la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida, dirigits per Germán Roses. Aquesta va ser feta amb dos campanes més destinades al temple parroquial. Després de la seua benedicció es pujà al campanar i quedà instal·lada al tercer cos del campanar. En 1964 no va ser mecanitzada amb les campanes grans, possiblement es portara a terme en 1977 amb la refosa de la campana gran.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; ESPADAS MACIÁ, Sandra (17-10-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 12-01-2015
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 13-06-2021
  Convertir a PDF