La xicoteta (1) - Residència Geriàtrica Mare de Déu del Rebollet - OLIVA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11676)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 40
Altura del bronze 37
Pes real 42
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1956
Terç (T) (Cordó)
"A EXPENSAS DE TODO EL PUEBLO"
(cordó)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (marca de fàbrica)
(o6) (monograma de Maria)
(09) (flor)
Mig peu (MP) (Cordó amb decoracions)
"OLIVA AÑO 1956"
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Les campanes no es toquen desde fa més de 15 anys per la caiguda d’un batall. Actualment les campanes no poden voltejar degut a la reforma de la residència, canviant tota la instal·lació elèctrica de l’edifici. En aquesta actuació es va retirar el cablejat dels interruptors de les campanes.
Truja Ferro ROSES
Estat anterior Més tard,
entre els anys 70 i 80 va ser electrificada per la casa Salvador Manclús (grau de València) amb un motor de vol continu.
Estat actual La campana es troba instal·lada en una de les finestres de la Sala de Campanes, amb truja de ferro i un motor de volteig continu. La truja té el capaçal solt, desde fa més de 10 anys segurament per falta de manteniment. Actualment té les corretges llevades.​ La instal·lació actual no guarda relació amb la tradició local ni afavoreix la correcta conservació de la campana. Té un batall nugat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03)
Intervencions L’any 1956 la campana va ser adquirida en honor a la construcció de la nova residència. Es va instal·lar a la sala de campanes en acabar la construcció del nou campanar.
Propostes Vist l'estat de conservació, seria ideal la restauració de la campana. Es deu de baixar del campanar amb una grúa adequada, per dur-la als tallers de restauració. Una vegada allà, cal netejar-la per dins i fora per recuperar la sonoritat original. La truja es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Els nous mecanismes de toc automàtic han de permetre els tocs manuals.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan (23-06-2013)
 • OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (28-04-2019)
Editor Sergio Osa Millán
Actualització 28-07-2020
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF