Sant Pere (5) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - NOVELDA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 11680)

Localització Sala Baixa de les Campanes
Diàmetre 87
Altura del bronze 68
Vora 8
Pes real 397
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1956
Descripció La campana compta amb aquesta inscripció al terç: "# # # SAN PEDRO APOSTOL RUEGA POR NOSOTROS. # # / FUNDIDA EN EL AÑO 1747 Y REFUNDIDA EN EL AÑO 1956.". En ella trobem en primer lloc l'advocació a la que es dedica la campana, que és Sant Pere Apóstol, titular del temple parroquial. L'advocació està acompanyada per la súplica: "prega per nosaltres"; que és una aclamació molt habitual en la religiositat popular i deriva de les Letanies dels Sants. Aquesta és una de les súpliques més solemnes de l'Església Catòlica, cantada en importants celebracions litúrgiques i moments concrets en que es demana l'especial protecció dels sants. Al mig trobem la marca de fàbrica: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA"; element característic de les foneries industrials. Finalment al mig peu indica el nom del poble i la província: "# # # NOVELDA (ALICANTE) # # #". La costum de que les inscripcions indiquen el nom del poble es va generalitzar a partir de 1939, després que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control, no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les incripcions quins eren. Més inusual es que indique la província, com és aquest el cas.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (cordó)
"# # # SAN PEDRO APOSTOL RUEGA POR NOSOTROS. # #"
(cordó)
"FUNDIDA EN EL AÑO 1747 Y REFUNDIDA EN EL AÑO 1956."
(cordó)
(garlanda vegetal i amb motius eucarístics)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Monograma de Maria)
(06) (motiu eucarístic)
(09) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# # # NOVELDA (ALICANTE) # # #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tradicionalment els repics es realitzaven des dels peus del campanar amb llargues cordes unides al batall, que evitaven pujar a la Sala de les Campanes cada volta. Es voltejaria des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat anterior Comptava amb un martell trifàsic, instal·lat durant la mecanització de la campana, i del que queden restes en el mur i marques de desgast en la propia campana.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada a la Sala Baixa de les Campanes, que es correspon al tercer cos del campanar. Compta amb truja de ferro, molt oxidada per estar la campana exposada als agents atmosfèrics. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall, mentre que el batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. Vist l'estat en que es troba seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la mateixa, baixant la campana de la torre per netejar-la per dins i fora i canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. Finalment deuria ser mecanitzada amb motor d'impulsos, que facilite el seu toc manual i imite l'estil tradicional de tocar.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall.
Intervencions Segons indiquen les inscripcions la campana és el resultat de la refosa d'una anterior, datada de l'any 1747. Junt a altra campana, la foneria Roses, la baixà del campanar per procedir a la refosa en els tallers d'Atzeneta d'Albaida. El resultat d'aquest treball és la present campana, que segurament manté en part les inscripcions de l'antiga, i es va portar al poble per la seua benedicció. En l'any 1964 va ser mecanitzada amb motor de vol continu i martell trifàsic, treball que va fer la casa de Salvador Manclús del Grau de València per encàrrec del rector D. Felipe Bernabeu.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan; ESPADAS MACIÁ, Sandra (17-10-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-01-2015
21 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 06-06-2020
  Convertir a PDF