Mare de Déu Miraculosa (3) - Parròquia de la Mare de Déu Miraculosa - SUECA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 11692)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 88
Altura del bronze 72
Vora 9
Pes real 404
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1957
Descripció En primer lloc trobem al terç l'advocació a la que està dedicada la campana: "# # SANTA MARIA VIRGEN MILAGROSA #". Per tant es dedica a la Mare de Déu Miraculosa, titular del temple parroquial. Seguidament al mig trobem la marca de fàbrica: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA". Finalment al mig peu trobem el nom del poble i la data de benedicció: "# # # SUECA NOVIEMBRE AÑO 1957 # #". El fet d'indicar el nom del poble no és casual, ja que es deu al fet que en la Guerra Civil es tiraren centenars de campanes de les torres originàries sense cap control ni inventari. Com que la major part no es van poder recuperar per no indicar-ho les inscripcions, les campanes noves foses a partir de 1939 van incloure constantment el nom del poble.
Espatlla (H) (cordons)
(00) (03) (06) (09) (decoració vegetal)
Terç (T) (cordó)
(cenefa de flors)
(cordó)
"# # SANTA MARIA VIRGEN MILAGROSA #"
(cordó)
(garlanda vegetal i amb motius eucarístics)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Monograma de Maria)
(06) (imatge de la Mare de Déu Miraculosa)
(09) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# # # SUECA NOVIEMBRE AÑO 1957 # #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat anterior Estava instal·lada en la mateixa ubicació que actualment, però amb truja de ferro de la casa Roses i mecanitzada amb motor de vol continu.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una estructura de ferro a la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta, que no segueix els models tradicionals valencians, i està mecanitzada amb motor d'impulsos.
Mecanismes de toc (03) motor d'impulsos.
Intervencions En l'any 1957 es va fondre un conjunt de tres campanes destinades al campanar de la Parròquia de la Mare de Déu Miraculosa de Sueca. Aquesta és la major del conjunt, dedicada a la titular del temple parroquial. Va ser beneïda i col·locada en el campanar, sent mecanitzada amb motor de vol continu i dotada de truja de ferro. Els treballs de fosa i instal·lació es feren a càrrec de la casa Roses, dirigida per Germán Roses Martí. Als anys 90 Industrias Manclús va canviar la truja de la campana per altra de fusta, feta per l'empresa Barberí. El motor de vol continu també va ser canviat per altre d'impulsos.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (06-11-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-02-2015
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 07-07-2020
  Convertir a PDF