La Maresa, la xicoteta (1) - Parròquia de Sant Joan Apòstol i Evangelista - MASSAMAGRELL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1177)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 71
Vora 10
Pes aproximat (en quilos) 207
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció Compta al mig amb aquesta inscripció, tota ella incisa: "PURISIMA / CONCEPCION / MASAMAGRELL AÑO 1940". En ella trobem en primer lloc l'advocació a la que està dedicada, la Puríssima, que compta amb gran devoció al poble i té dedicat un dia de les festes. Seguidament està el nom del poble i la data de fosa de la campana, fet explicable per la destrucció de campanes en 1936. A principis de la Guerra Civil centenars de campanes es baixaren (o tiraren) dels respectius campanars sense cap control ni inventari, motiu que va provocar que en acabar el conflicte moltes no es recuperaren i per tant en fer campanes noves es va voler incloure el nom del poble per tal de recuperar-les. Finalment al mig peu trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS". La presència de la marca de fàbrica es va convertir en un fet habitual des de la industrialització en la fosa de campanes.
Terç (T) (3 cordons) /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu barroca)
( 06) "PURISIMA / CONCEPCION / MASAMAGRELL / AÑO 1940" (lletres incises amb una bella caligrafia)
Mig peu (MP) (5 cordons, el central més gros)
(06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M ROSES SANTOS / VALENCIA"
Tocs tradicionals de campanes Sembla que sols es voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes amb la ballesta.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat original Comptava amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, que segurament tenia algunes peces de formigó. Possiblement comptava amb una ballesta per tocar-la.
Estat anterior Estava en un regular estat de conservació, ubicada a la Sala de les Campanes, amb truja de ferro de la casa Manclús. Comptava amb motor de vol continu i martell per tocar-la automàticament. Aquesta instal·lació no imitava els tocs tradicionals ni permitia tocar manualment la campana.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. Aquesta instal·lació imita els tocs tradicionals i permet tocar manualment.
Mecanismes de toc (09) Motor d'impulsos i electromall
Intervencions L'any 1940 el rector D. José Pio Gascó va encarregar les noves campanes per plenar el buit deixat per la desaparició de les anteriors en 1936. La foneria de Manuel Roses Vidal del Grau de València es va encarregar de la seua fosa, sent beneïda i pujada a la torre. La campana es un bon exemple del procés de fabricació industrial i seriada de campanes, que va ser habitual als anys 40 i 50. Aquesta va ser fosa sense cap encàrrec previ, afegint sols la marca de fàbrica. Quan la parròquia la encarregà afegiren les inscripcions, sent aquestes incises.

En l'any 1975 la foneria Manclús, succesora de l'anterior casa va mecanitzar-la, canviant la truja de fusta per altra de ferro i la mecanitzà amb motor de vol continu i martell. En 2010 es va restaurar, baixant-la de la seua ubicació per netejar-la per dins i fora i reposar la truja de fusta. El 19 de decembre l'arquebisbe de València D. Carlos Osoro va beneir la seua restauració a la plaça, sent pujada al campanar al dia següent. Els treballs de restauració estigueren a càrrec d'Electrorecamp S.L. i es pagaren amb les aportacions dels feligresos de la Parròquia de Sant Joan.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (19-09-2010)
  • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Aportacions per completar la fitxa] (05-07-2013)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (29-07-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-11-2014
10 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 24-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 47 Visitants: 47 Usuaris: 0